Vágólapra másolva!
Mostantól jóval bonyolultabb vizsgálatot kell folytatnia a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), ha két cég összeolvadásához kérnek a felek engedélyt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A versenytörvényt módosító jogszabályok több pontban az uniós irányelvet követik, eszerint a magyar versenyhivatali döntéshez nem elég a fúzióra lépő cégek esetleges erőfölényes helyzetét vizsgálni, szükség van egy közgazdasági tanulmány készítésére annak megállapításához, hogy a fúzió érinti-e a piacon kialakult versenyt.

Az új jogszabály szerint az összefonódáshoz szükséges engedélyek lekérésének elmulasztása esetén a kiszabható napi bírság maximális összege ötvenezerről kétszázezer forintra nő. A hatósági árak alkalmazásának megsértésekor a bírságolási jogkör az árképzést vizsgáló szervhez kerül a GVH-tól. Ha megszűnik a versenyfelügyeleti eljárás, akkor a bejelentőnek már nincs további jogorvoslati joga.

A versenyszabadságot sértő közigazgatási döntések esetében a versenyhivatal információszerzési jogot kapott, és a döntések bíróságon történő megtámadásának határideje egy évre emelkedett. A törvény jogi keretet adott a Gazdasági Versenyhivatal kartellezések ügyében kialakított engedékenységi politikájának. Ettől a hivatal azt reméli, hogy jobb lesz a kartellek feltárási mutatója és így kevesebb cég sérti meg a verseny szabályait - írja a Napi Gazdaság.