Pályázati pénzből fejlesztene Kazincbarcika

Vágólapra másolva!
Az észak-borsodi Kazincbarcika 1,7 milliárd forintos európai uniós támogatásra pályázik, egyebek mellett erről és az integrált városfejlesztési stratégiáról is döntött pénteken a rendkívüli képviselőtestületi ülésén a város önkormányzata.
Vágólapra másolva!

Szitka Péter, a település szocialista polgármestere úgy fogalmazott, hogy az idei év a tervezések és a fejlesztések éve lesz. Elkészült Kazincbarcika integrált városfejlesztési stratégiája, amelyet bemutattak a képviselőknek. A középtávú célok között szerepel a helyi foglalkoztatás bővítése, a szociális integráció és a város lakosságmegtartó képességének erősítése.

Hozzátette: a stratégia része az a három pályázat is, amelyet június 16-áig nyújt be Kazincbarcika önkormányzata az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, amellyel 1,7 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázik. Ennek segítségével indulhat el a városban a panel-rehabilitáció, a belváros rekonstrukciója, az autóbusz pályaudvar és környékének a felújítása, valamint a Herbolya - Régi telep megújítása - részletezte.

Arról is beszámolt, hogy a belváros rekonstrukciójára beadandó pályázat során 800 millió forint nyerhető el. Ennek keretében valósulhat meg az Egressy Béni út és a hozzá kapcsolódó terek rehabilitációja, az Egressy út tehermentesítését biztosító útfejlesztések, az Újvárosi Általános Iskola épületében ügyfélközpont és szolgáltatóház létrehozása, a piac felújításának első szakasza. A panel-rehabilitációs pályázatot a Veres Péter és a Mikszáth Kálmán úti lakóépületek épületen kívüli felújítására, a bölcsőde, az orvosi rendelő, a gyógyszertár, a játszótér és a Márka ABC körüli közterület felújítására adják be. Itt az elnyerhető támogatás 500 millió forint. A harmadik pályázat keretében a Herbolya - Régi telepet szeretné felújítani az önkormányzat, de úgy, hogy ehhez egy szociális és foglalkoztatási programot is kapcsolnának. A harmadik pályázat során az elnyerhető összeg 400 millió forint.

Határoztak a képviselők arról is, hogy Kína Xiajun Járás népi kormányától érkezett testvérvárosi megkeresésben együttműködnek a kínai vezetőkkel. Még 2006 nyarán fordultak levélben Kazincbarcikához a kínaiak, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesítsenek. Idén tavasszal újabb meghívást kapott a város, amely során 2008. június 27-e és július 7-e között vendégül látják a kazincbarcikai delegációt.

Szitka Péter polgármester arról beszélt: tervük az, hogy az új testvérvárosi kapcsolat egyfajta gazdasági testvérvárosi együttműködésként szolgáljon. A kínaiak célja ugyanis, hogy Kazincbarcika esetleg kapuként szolgáljon számukra Nyugat-, illetve Kelet-Európa felé. A város terve pedig, hogy befektetőket találjon az ipari parkja számára, új, szakképzettséget igénylő munkahelyeket teremtve a település lakóinak. A kapcsolatfelvétel a közös érdekeket szolgálja, hogy mindkét fél fejlődhessen ez által - jegyezte meg.