Hitelt vesz fel a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom a Deutsche Telekom International Finance B.V. közvetítésével hosszú lejáratú hitel megállapodást írt alá az Európai Befektetési Bankkal (EIB): az 50,6 milliárd forint értékű hitelt a magyar távközlési cég egyebek közt mobil szélessávú projektjeinek finanszírozására használja fel.
Vágólapra másolva!

A BÉT honlapján hétfőn közzétett közlemény szerint hitel a hitel 2015 januárjában jár le és fix kamatozású.

Thilo Kusch, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint a hitelfelvétel kapcsán úgy nyilatkozott, hogy olyan megállapodást írtak alá, amelynek feltételei jobbak, mint amit a Magyar Telekom ilyen összeg esetében a magyar piacon el tudott volna érni.

A Magyar Telekom azáltal, hogy fix kamatozású hitelt vesz fel, továbbra is egyensúlyban tartja hitelportfoliója változó és fix kamatozású elemeit, amivel párhuzamosan megnő a hitelportfolió átlagos lejárati ideje - tette hozzá. A társaság a hitel kamatának mértékéről nem nyilatkozott.

A hitelfelvétel célja a Magyar Telekom magyarországi mobiltávközlési hálózatainak korszerűsítése és további fejlesztése a szélessávú szolgáltatások minőségének és elérhetőségének növelése érdekében, különösen a vidéki régiókban. A társaság a hitelből finanszírozott projektek keretében egyebek közt bővíti harmadik generációs mobilhálózatának lefedettségét és kapacitását. A korszerű, nagy sebességű mobil szélessávú szolgáltatások elérhetősége várhatóan jelentős mértékben hozzájárul a társaság stratégiai növekedési céljainak eléréséhez is - közölte a társaság.

A közlemény szerint Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az esemény kapcsán elmondta: a Magyar Telekom szélessávú kommunikációt épít ügyfelei részére minden piacon, ahol jelen van. A mobil szélessáv fontos része a cég növekedési stratégiájának, s ezért a következő években a 3G/HSDPA hálózat további gyors fejlesztését tervezi.

Bóna Ákos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára a közlemény szerint kifejtette: a hírközlésért felelős tárca azt várja a Magyar Telekom EIB-hitel felhasználásával megvalósuló beruházásaitól, hogy 2009 végéig a mobil szélessávú internet-lefedettség az ország területének legalább 90 százalékára kiterjed.

Ezzel az e területen élő lakosság 98 százalékának az információs társadalom szolgáltatásaihoz való hozzáférése lehetővé válik. A tárca a szélessávú vezetékes és mobil technológiák közötti piaci verseny részben e fejlesztések hatásaként bekövetkező erősödésétől a szélessávú internet további árcsökkenését reméli - áll a közleményben.

Az [origo] Kommunikációs és Médiaszolgáltatási Zrt. a Magyar Telekom csoport tagja.