Magyar-vietnami üzleti fórum

Vágólapra másolva!
A gyógyszeriparban, az egészségiparban és a környezetiparban rejlő együttműködési lehetőségeket ajánlotta a magyar-vietnami üzleti fórum részvevőinek figyelmébe Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, míg Nguyen Phu Trong, a vietnami nemzetgyűlés elnöke a kedvező vietnami beruházási környezetről beszélt a magyar cégek képviselőinek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) valamint a budapesti vietnami nagykövetség a vietnami házelnök hivatalos magyarországi látogatása alkalmából szervezte meg az üzleti fórumot. Nguyen Phu Trong hangsúlyozta: országukban a politikai és gazdasági helyzet stabil, céljuk az infláció mérséklésével a gazdasági fejlődés biztosítása. Szólt arról, hogy Vietnamnak szüksége van tőkére, szakképzésre és technológiára, az ország infrastruktúrájának fejlesztésére.

Hoang Van Dung, a Vietnami Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke országa gazdaságáról szólva kiemelte, hogy a mezőgazdaság erős volta mellett egyre inkább kialakul az ipar, a feldolgozóipar. Az utóbbi időben egyre növekszik a külföldi tőkebefektetés száma, illetve értéke. A külföldi és vegyes tulajdonú társaságok mellett mintegy 3 millió családi vállalkozás is jelen van a vietnami gazdaságban.

Gilyán György, a magyar-vietnami gazdasági vegyes bizottság társelnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország számára fontos a vietnami kapcsolat, a délkelet-ázsiai régió, a távol-kelet térség, ahol a fejlődés üteme magas. Utalt arra, hogy nemcsak a kormányszintű, hanem a vállalatok közötti intézményesített kapcsolatok is létrejöttek, amelyekre alapozva tovább bővíthető a két ország közötti gazdasági kapcsolat. Felhívta a figyelmet a vietnami nemzeti fejlesztési programokra, amelyekbe a magyar vállalatok is bekapcsolódhatnak tudásuk, tapasztalataik, technológiájuk révén.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel a vietnami partnerek figyelmét. Hangsúlyozta, aki a magyar piacon tevékenykedik az Európai Unióban is jelen van. Elmondta: a multinacionális vállalatok mellett a magyar piacon jelentős a kis- és középvállalkozások száma is.

Rudolf Riedl, az AsiaCenter ügyvezető igazgatója a budapesti központ nyújtotta előnyökre, szolgáltatásokra hívta fel a vietnami cégek figyelmét. Hangsúlyozta, hogy budapesti AsiaCenterben mintegy 250 vietnami vállalkozás is működik.

A Magyar-Vietnami Üzleti Tanács adatai szerint Magyarország és Vietnam között az áruforgalom 2006-ban 53,4 millió dollár volt, ebből a magyar export Vietnamba 28 millió dollárt tett ki, az importé elérte a 25,4 millió dollárt. Tavaly a magyar export 32,3 millió dollár, az import 51,9 millió dollár volt, így a forgalom a két ország között 84,2 millió dollárt tett ki.