Kevésbé bizakodó a CEMEX

Vágólapra másolva!
A mexikói CEMEX építőanyag-ipari vállalat - a világon a harmadik számú cementgyártó - kedden csökkentette éves eredmény-előrejelzését, a gyenge amerikai lakóingatlan-piacra és az európai kereslet növekedésének lassulására hivatkozva. A CEMEX a legnagyobb építőanyag-ipari vállalat az amerikai földrészen, és a 2005-ben megvásárolt, brit RMC Group révén világelső a betonkeverésben.
Vágólapra másolva!

A működés legszélesebb mutatója (EBITDA) várhatóan 5,3 milliárd dollár lesz az idén, a korábban jelzett 5,6 milliárd dollár helyett, közölték a cégnél kedden.

A hamarosan befejeződő második negyedévben az EBITDA várhatóan 1,4 milliárd dollár közelében lesz, körülbelül 23 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az értékesítés körülbelül 34 százalékkal több mint 6,4 milliárd dollárra nő, az Egyesült Államokban tevékenykedő, ausztráliai Rinker Group építőanyag-ipari vállalat tavalyi, 14,2 milliárd dolláros megvétele nyomán. A Rinker a tavalyi harmadik negyedévtől szerepel a csoportmérlegben.

A CEMEX az első negyedévben 5,4 milliárd dolláros bevételt ért el, 26 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, az EBITDA 10 százalékkal 951 millió dollárra emelkedett. A CEMEX forgalma tavaly 19 százalékkal 21,673 milliárd dollárra emelkedett, az EBITDA 11 százalékkal 4,586 milliárd dollárra nőtt, az adózott eredmény 1 százalékkal 2,467 milliárd dollárra csökkent. A CEMEX-nél májusban közölték, hogyeurópai részesedések eladását tervezik.

Ausztriai és nagy-britanniai részesedésein kívül magyarországi tevékenységek eladását is tervezi a cég, amely jelenleg a világ több mint ötven országában termel. A magyar részesedések tavaly öt telephelyen 1,8 millió tonna adalékanyagot, 31 telephelyen 800 ezer köbméter betont és öt telephelyen burkolókövet adtak el, összesen 84 millió dollár értékben, közölték a vállalat székhelyén Monterreyben.

A CEMEX csoport éves termelése több mint 96 millió tonna cement, 80 millió tonna beton és 222 millió tonna adalékanyag.