Szlovákiában 20 százalékkal nőhet a gázár

Vágólapra másolva!
Idén ősszel 10-20 százalékkal drágulhat a földgáz Szlovákiában a kőolaj árának emelkedése miatt, írta a szlovák Pravda keddi számában. A távfűtő cégek is jelezték, hogy 20 százalékig terjedő mértékben kívánják emelni az árat.
Vágólapra másolva!

A lap idézi a szlovák gázmonopólium, a Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) nevének elhallgatását kérő magas rangú illetékesét, aki elmondta: a vállalat az áremelésre vonatkozó javaslatot a jövő hónapban adja be az illetékes felügyeleti hatósághoz, és októberben már a vastagabb számlát kaphatják kézhez a fogyasztók.

A kormány igyekszik visszaszorítani a gázszolgáltató áremelési törekvéseit, de nem hivatalos információk szerint az SPP többszáz millió koronás kompenzációt fog követelni az államtól, ha nem emelheti a javasolt mértékben az árat.

Az SPP 49 százaléka a Gaz de France-é és a német E.ON-Ruhrgasé, a fennmaradó rész az állam tulajdonában van. A vállalat üzemelteti annak a földgázvezetéknek a szlovákiai szakaszát, amelyen a Gazprom szállít földgázt Európába.

Mióta egyebek közt a márciusig tartó tizenkét hónap átlagos inflációja alapján Szlovákiát májusban "euróérettnek" minősítette az Európai Bizottság - Szlovákia januártól az euróövezet 16-ik tagja lesz -, a szlovák kormánynak kevesebb késztetése van az infláció mesterséges fékezésére, mint tavaly.

Nem látunk okot a földgáz árának nagy emelésére, az árak már most is meghaladják az EU-átlagot - mondta ugyan kedden a szlovák gazdasági minisztérium szóvivője, Branislav Zvara, de elemzők úgy vélik, a kormány kénytelen lesz alkalmazkodni a piaci realitásokhoz, annál is inkább, mert az energiaárak emelkedése miatt az euróövezeti és az EU-szintű infláció is rekordról rekordra nő ezekben a hónapokban, vagyis a szlovákiai infláció nem fogja túllépni az euróövezeti tagság feltételét jelentő EU-s referenciaértéket ezentúl sem.

Az új helyzetet jelzi, hogy idén év elején újrakezdődtek a hatósági áremelések Szlovákiában, az EU-konvergencia jegyében. Tavaly év elején, az inflációt fékezendő az euróövezeti tagságra készülve, még elmaradt a szokásos áremelések egy része, sőt, tavaly januárban egyenest 4 százalékkal csökkentették a földgáz árát. Előtte 2006. novemberben 4,3 százalékos, 2006. januárban 5 százalékos, 2005. novemberben 20 százalékos gázáremelés volt a lakosság számára.

A szlovák kormány ugyanakkor már tavaly több adóval - pontosabban az adókedvezmények csökkentésével - is ellensúlyozta a bevételkiesést, amit az okozott, hogy a közszolgáltatók állami részesedéséből, az áremelések visszafogása miatt, a korábban tervezettnél kevesebb osztalék áramlott a költségvetésbe.