Vírus miatt nézték pedofilnak a hivatalnokot

Vágólapra másolva!
Kirúgták az állásából, és bíróság elé is citáltak Amerikában egy állami hivatalnokot, akinek gyermekpornót találtak a laptopján. A képekről azonban kiderült, hogy a tudta nélkül, egy kártevő miatt kerültek a gépre.
Vágólapra másolva!

Az 53 éves Michael Fiolának a szolgálati számítógépe tette tönkre az életét: a Massachusetts állam munkaügyi minisztériumánál dolgozó férfit 2007 márciusában rúgták ki pénzügyi ellenőri állásából, mert egy felülvizsgálat során pedofil képeket találtak a noteszgépén - írja a Boston Globe. Fiola ellen ugyanazon év augusztusában pert is indítottak a tiltott pornográf képekkel való visszaélés miatt.

A számítógépet megvizsgáló törvényszéki szakértők viszont megállapították, hogy a noteszgépre egy internetes kártevő töltött le gyerekpornót a számítógépére, a férfi tudomása nélkül. A képeket a vírus a webes tartalmak átmeneti tárhelyére mentette, ahol senki nem nézte meg őket: egyedül a számítógépet átvizsgáló minisztériumi rendszergazdáknak tűntek fel, akik azért nézték meg Fiola gépét, mert négyszer magasabb volt a mobilnet-számlája, mint ugyanazon munkakörben dolgozó kollégáié.

Több törvényszéki szakértő is megállapította, hogy a gép súlyosan fertőzött volt, és a malware-ek mellett több trójai szoftvert is találtak rajta. Fiola ellen ennek eredményeként ejtették a vádat, de férfi - érthető módon - kártérítést követel azért, mert hét évi munkaviszony után nem csak az állását veszítette el a Massachusetts-i munkaügyi minisztériumánál, de kollégái és barátai is ellene fordultak. Felesége, aki végig kitartott mellette, úgy írta le Fiolát, mint aki teljesen "analfabéta" a számítógéphez, ügyvédje szerint pedig a munkaadójának köszönhette az "időzített bombát", vagyis az internetes kártevőknek kiszolgáltatott notebookot, ami miatt bajba került.

A férfi volt munkaadója, az állam minisztériuma azonban kitart amellett, hogy helyesen járt el, amikor elbocsátották az állásából.