Megújult az EU pénzforgalmi rendszere

Vágólapra másolva!
Megalakult a Magyar SEPA Egyesület (MSE), amelynek célja az EU új pénzforgalmi rendszere, az Egységes Euró Fizetési Övezetnek (SEPA - Single Euro Payments Area) megfelelően a gyors, olcsó és egyszerű euró-átutalások, euróbeszedési-eljárások és euró-kártyák elterjedésének segítése.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közleményében emlékeztet, hogy az EU kereskedelmi bankjainak önszabályozásával január végén kezdte meg működését a SEPA. A rendszer lényege, hogy az övezeten belüli gazdasági szereplők eurófizetési műveleteiket egységes szabályok szerint, gyakorlatilag belföldi fizetésekként hajthatják végre.

Az euróövezeti pénzintézeteken kívül a SEPA-modellekre való áttérés nyitva áll Magyarország számára is. A pénzforgalomban a legnagyobb részesedést képviselő bankok idén áprilisban elfogadták a "Magyarország Nemzeti SEPA Terve" elnevezésű dokumentumot és megalapították a Magyar SEPA Egyesület (MSE).

Az MSE létrehozásában meghatározó szerepet játszott a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség, valamint az OTP, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K and H , a Raiffeisen, az UniCredit, a CIB, az Erste, a Budapest Bank, az MKB, az ING, valamint a Citibank.

Ma már tizenkét magyarországi bank képes SEPA-átutalásokat fogadni, és közülük többnek az ügyfelei már küldhetnek is ilyen típusú fizetéseket az euróövezet országaiba. A bankok folyamatosan fejlesztik rendszereiket, hogy ügyfeleik SEPA-átutalásokat küldeni és fogadni is tudjanak.

Az MSE első plenáris ülését június 30-án tartja, és addig is várja a további pénzintézetek, valamint a banki szolgáltatások igénybevevőinek csatlakozását.