Borzasztó barát az ilyen

Vágólapra másolva!
A Traveler-rel először a magyar tévések a 2006-os LA Screenings alkalmával találkozhattak, nagyon ígéretes pilotnak tűnt, olyan nyitódarabnak, amiből könnyen gyúrható egy kalandos, fordulatos történet. A show aztán folyamatos késésben volt, midseason-sorozatként sem indult el 2007 elején, végül májusban bukkant fel - itthon pedig pár napja fut.
Vágólapra másolva!

Az első rész alapján látható, hogy A szökés híveinek okozhat boldog perceket, mivel itt is a folyamatos üldözés és menekülés dominál, illetve az összeesküvés-elméletek dinamikus gyártása is szerepet kap. A történetben nincsenek felesleges elemek, sehová nem vezető, csak időnyerés végett betett dialógusok - a sztori viszont sodorja a szereplőket, a műsor pedig az akció-kaland vonaltól nem idegenkedő tévézőt.

Az alapszituáció szerint három huszonéves cimbora megirigyelvén Jack Keouac Úton című klasszikusa két hősének kalandjait, egyfajta modern Sal Paradise-ként és Dean Moriartyként kívánja bejárni Amerikát. Első bulijukra egy New York-i múzeumban kerül sor, mikor mintegy heccből görkorcsolyával száguldoznak ide-oda, a biztonsági szolgálat figyelmét felkeltve. Ketten kijutnak az épületből, cseng a mobil, és a harmadik srác van a vonalban. Nyugodt hangon érdeklődik, hogy a haverok kinn vannak-e, majd a megnyugtató válasz után a vonalat bontják, és óriási detonáció rázza meg a múzeumot, sok tíz- vagy százmillió dollárost okozva, megsemmisítve a gyűjteményeket.

Will Traveler (róla kapta a címet a sorozat) tehát nincs meg, titokzatos módon felszívódott, ellenben öt perc múlva már az egész város a két, roppant gyanús, görkorcsolyás gyereket keresi, akiknek izgatott, feszült arcát persze a kamerák rögzítették. Innen kezdve - bár eddig sem volt lazsálás és halk, álmosító bambulás - minden felpörög, Jay és Tyler meg vannak győződve arról, hogy minden szándékosan alakult így, el volt tervezve, és ha feladják magukat, akkor életük végéig ülhetnek a sitten.

A bonyodalom ott kezdődik, hogy a harmadik haver, aki feltehetően igazolhatná, hogy ők ártatlanok, vagy szétégett a tűzben, vagy ügyesen lelépett (vélhetően utóbbi), sehol nincs: hiába két éve barátok, kiderül, hogy egy fotón sem látható rendesen, mindegyiket az arcát takarja, feltehetően direkt. Terrorista lenne a cimbora, akivel nagy barátság kötött össze? Ki tervelte ki az egészet, miért tette, ki van benne? Lehetséges, hogy egyáltalán nem ismerjük az igaznak hitt barátokat? Miféle sötét ttikokat hurcolnak magukkal, miközben nyájasan arcunkba mosolyognak? Sok kérdés, sok valós és képzelt ellenség a függöny mögött.

Forrás: [origo]

A szökés-re tett utalás nem volt véletlen, hiszen sok a hasonlóság, ott ugyanis a Dominic Purcell alakította Lincoln Burrows éppúgy ártatlan, ma született bárány, mint itt a két kópé, akik egyetemistaként (talán szánalmas módon) is kisiskolás dilivel hozzák magukat roppant kényelmetlen helyzetbe. A Prison Break esetében is valami felsőbb erő akarja bűnösnek láttatni a kopaszt, itt is valamiféle összeesküvés (vagy több) bújik meg a háttérben. Azt pedig mondani sem kell, hogy itt, és a börtönös dráma esetében is a menekülésről és a nyomozásról szól majd minden.

Forrás: [origo]

A hosszú, összefüggő sztorit elmesélő sorozatok (24, Hősök, Lost, A szökés) hívei tehát kaptak egy újat, melynél jól jön, ha az ember képben van az előzményeket illetően, ugyanakkor a maratoni szériák kedvelői csalódnak majd, mert a Traveler mindössze nyolc részből áll, mivel nem hozta az elvárt nézettséget az USA-ban. Bíztató ellenben, hogy a készítők erre fel voltak készülve, így valamiféle lezárása lesz a történetnek, és nem marad sok idegesítő kérdőjel.