Középpontban a foci-Eb másodedzői

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokságon a játékosok mellett eddig csak a szövetségi kapitányok jelentettek beszédtémát, azonban a Németország-Portugália találkozón a németek asszisztense, Hans-Dieter Flick került az érdeklődés fókuszába - mivel Joachim Löw távollétében neki kellett "meccselnie". Persze a többi válogatottnál sem akárkik ülnek a kispadon.
Vágólapra másolva!

Az ominózus negyeddöntő előtt valószínűleg csak kevesen ismerték Hans-Dieter Flick nevét, pedig a német válogatott másodedzője az 1980-as években közel 150 mérkőzésen szerepelt a Bundesligában, és a Bayern München labdarúgójaként 1987-ben még BEK-döntőn is játszott.

Igaz, korábbi edzői pályafutása során túl sok érdemleges nem történt vele: először az amatőr FC Bammentalnál dolgozott, majd a TSG Hoffenheim mestere volt - azonban akkoriban az egyesület, amely éppen az idén harcolta ki a feljutást a német élvonalba, még csak a harmadik vonalban vitézkedett. 2006-ban azonban előbb a Red Bull Salzburg szakmai stábjában kapott helyet (Giovanni Trapattoni és Lothar Matthäus mellett), majd nem sokkal később a német válogatott új szövetségi kapitánya, Joachim Löw őt kérte fel asszisztensének - ennek köszönhető, hogy most Löw eltiltása miatt ő irányíthatta a nationalelfet.

Az Ausztria-Németország találkozón egyébként Löw mellett az osztrákok szövetségi kapitányát, Josef Hickersbergert is elküldték a kispadról, így osztrák továbbjutás esetén ő is csak a lelátón kapott volna helyet - azaz ha marad a válogatott élén, akkor az első vb-selejtezőt kell majd a nézőtérről végigizgulnia. Hickersberger azonban abból a szempontból nyugodt lehet, hogy asszisztense korábban már maga is dolgozott szövetségi kapitányként: minden idők egyik legjobb osztrák futballistájáról, Andreas Herzogról van szó, aki 103 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, és 2005 szeptemberében, Hans Krankl távozását követően egy rövid ideig ő irányította az osztrák válogatottat. Hickersbergert 2006 januárjában nevezték ki, de Herzog maradt a szakmai stábban, mint a szövetségi kapitány asszisztense.

Ha a kispadon ülök játékos-pályafutását nézzük, akkor a horvátoké a legsikeresebb, hiszen Slaven Bilic két segítője nem más, mint Aljosa Asanovic és Robert Prosinecki. A két asszisztens Biliccsel együtt tagja volt az 1998-as vb-bronzérmes válogatottnak, és Prosinecki például olyan sztárklubokban is megfordult, mint az FC Barcelona vagy a Real Madrid - azonban túlságosan sérülékeny volt ahhoz, hogy tehetségének megfelelő karriert fusson be. De a lengyelek holland trénerének, Leo Beenhakkernek az asszisztense sem akárki: Dariusz Dziekanowski az 1980-as években összesen 63 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, játszott az 1986-os vébén, klubkarrierje során pedig szerepelt a Legia Warszawában és a Celtic FC-ben is.

Nem csak a horvátoknál jellemző, hogy a szövetségi kapitány egykori csapattársát kérte fel asszisztensnek. A hollandoknál például Marco van Basten mellett egykori ajaxos játékostársa, John van't Schip dolgozik, aki maga sem számított rossz labdarúgónak: tagja volt az 1988-as Európa-bajnok oranjénak (összesen 41 alkalommal szerepelt a válogatottban), és az amszterdami egyesülettel nyert UEFA-kupát és KEK-et is.

A spanyol válogatott kispadján Luis Aragonés mellett José Armando Ufarte ül: ők ketten az Atlético Madridban futballoztak együtt 1964 és 1974 között, és a válogatottban is játszottak egymás mellett. Ufarte egyébként 1997 óta áll a spanyol szövetség alkalmazásában (tehát régebb óta, mint Aragonés), és jelenleg ő az U21-es válogatott trénere is. A románoknál Victor Piturca segítője nem más, mint az 1986-os BEK-győztes Steaua Bucuresti egy másik tagja, Stefan Iovan, aki az emlékezetes, FC Barcelona elleni fináléban a bukarestiek csapatkapitánya volt. Érdekesség egyébként, hogy Iovan rövid ideig volt a Steaua trénere is - és akkor éppen Piturca váltotta a kispadon.

De a Beenhakker-féle módszer is elterjedt: ha egy adott válogatottnál külföldi tréner dolgozik, akkor jellemző, hogy az országból választ maga mellé segítőt. Beenhakker mellett így járt el Guus Hiddink is Oroszországban, hiszen az ő asszisztense nem más, mint Alekszandr Borodjuk, aki még a szovjet, majd az orosz válogatottban is játszott, klubszinten pedig megfordult a Schalke 04-ben is. Borodjuk 2007 februárjában került Hiddink mellé, előtte az orosz U21-es válogatottat irányította.

A görögök asszisztense, Jannisz Topalidisz viszont nem a játékosmúltja miatt lett Otto Rehhagel segítője, sőt korábban valószínűleg senki sem ismerte Görögországban, hiszen Topalidisz Németországban élt, és olyan "nagynevű" csapatoknál futballozott, mint a SpVg Ludwigsburg, az VfR Burstadt és a Starkenburgia Heppenheim, majd pedig edzőként az Eslingen, az SC Geislingen és a TSG Backnang került be szakmai életrajzába. Viszont valószínűleg remekül beszél németül...

Szövetségi kapitányok és segítőik az Európa-bajnokságon:
Ausztria
kapitány: Josef Hickersberger
másodedző: Andreas Herzog

Csehország
kapitány: Karel Brückner
másodedző: Karel Rada

Franciaország
kapitány: Raymond Domenech
másodedző: Pierre Mankowski

Görögország
kapitány: Otto Rehhagel
másodedző: Jannisz Topalidisz

Hollandia
kapitány: Marco van Basten
másodedző: John van't Schip

Horvátország
kapitány: Slaven Bilic
másodedzők: Robert Prosinecki, Aljosa Asanovic

Lengyelország
kapitány: Leo Beenhakker
másodedző: Dariusz Dziekanowski

Németország
kapitány: Joachim Löw
másodedző: Hans-Dieter Flick

Olaszország
kapitány: Roberto Donadoni
másodedzők: Mario Bortolazzi, Sergio Buso

Oroszország
kapitány: Guus Hiddink
másodedző: Alekszandr Borodjuk

Portugália
kapitány: Luiz Felipe Scolari
másodedző: Flávio Teixeira Murtosa

Románia
kapitány: Victor Piturca
másodedző: Stefan Iovan

Spanyolország
kapitány: Luis Aragonés
másodedző: Armando Ufarte

Svájc
kapitány: Jakob Kuhn
másodedző: Michel Pont

Svédország
kapitány: Lars Lagerbäck
másodedző: Roland Andersson

Törökország
kapitány: Fatih Terim
másodedzők: Müfit Erkasap, Metin Tekin

www.infosport-focivilag.hu