Vágólapra másolva!
Öt női klub vállalta a megméretést ősztől a nemzetközi kosárlabdakupákban, a férfiaknál ugyanakkor előfordulhat, hogy egyetlen magyar csapat sem indul el.

Az európai szövetség (FIBA Europe) női vonalon két helyet biztosított Magyarországnak az Euroligában, ezek idén is az MKB-Euroleasing Sopront és a MiZo Pécs 2010-et illetik meg.

A második vonalnak számító Európa-kupában négy helyet kapott a magyar szövetség (MKOSZ), ebből csak három kelt el, ugyanis a BSE-n, a Szeviép-Szegeden és a SEAT Foton Győrön kívül más nem élt a lehetőséggel.

A férfiaknál bonyolultabb - és szomorúbb - a helyzet, mivel mindössze egyetlen ajánlat érkezett a FIBA Europe-tól, az is az alacsonyabb rangú Európa-kupa előselejtezőjébe.

"A bajnok Falco KC-Szombathely nem vállalta az indulást, így automatikusan továbbküldtük a jelentkezési lapot az NB I 2-4. helyezettjeinek. A Szolnoki Olaj és az Albacomp nem reagált, míg az ezüstérmes Polaroid Lami-Véd-Körmend átmenetileg hozzájárult ahhoz, hogy feltüntessük a nevét a FIBA Europe-nak küldendő levelünkben" - mondta Bodnár Péter, az MKOSZ nemzetközi ügyekért felelős munkatársa, hozzátéve: a férfiak esetében jövő csütörtökig kell megszületnie a végleges válasznak.

A Körmend helyzetét nehezíti, hogy indulása esetén nem játszhatná otthon a hazai mérkőzéseit, mivel 2000 férőhelyes csarnoka nem felel meg a nemzetközi előírásoknak.