Gyorsabb munka Windows alatt

Vágólapra másolva!
Számtalan olyan apró trükk és program van, amivel gyorsabbá lehet tenni a számítógépes munkát. Más szoftverek csupán megszokott feladatok gyorsabb elvégzését segítik. Cikkünkben a produktivitást növelő alkalmazásokból közlünk válogatást.
Vágólapra másolva!

Jegyzetek az asztalon és a weben

A bevásárlólisták, fontos jegyzetek, tennivalólisták hajlamosak a másik számítógépen, a másik jegyzetfüzetben maradni, Az Evernote nevű jegyzetelő alkalmazás fejlesztői úgy próbáltak megoldást nyújtani erre a problémára, hogy a szoftver kérésre minden apróságot felszinkronizál a webre. Az Evernote jegyzetek nem csupán írásból állnak, kézírásos anyagokat és képeket is hozzájuk lehet csapni, amiket igény esetén a kliens fel is tölt a cég szervereire. Az egyelőre ingyenes szolgáltatás felhasználói havi negyven megabájt tárhellyel gazdálkodhatnak, amibe az üzemeltetők szerint húszezer gépelt jegyzet vagy négyszáz mobilfotó fér bele.

Forrás: [origo]

Itt érheti el az Evernote-ot - egyelőre meghívóval

A program több jegyzetfüzetet kezel, ezzel lehetővé téve, hogy az egymás mellett futó projektek, különöböző fontosságú listák ne keveredjenek mondjuk a netről kivágott és eltett szövegekkel. Jegyzetfüzetenként állítható az is, hogy feltöltse-e ez oda mentett anyagokat az Evernote szerverekre a program, így a kényes adatokkal dolgozók kiválaszthatják milyen adatokat nem akarnak megosztani senkivel. Az egyes jegyzeteket lehet titkosítani is, azonban ez viszonylag kényelmetlen, ha egy teljes füzetnyi titkos információt kellene egyesével kódolni.

Az Evernote egyelőre zárt béta állapotú, azaz egy kicsit várni kell a meghívókra, ám ez egy-két napnál többet nem vehet igénybe, annyit pedig mindenképpen megér a remek jegyzetelő alkalmazás. Kliensprogramok egyelőre Windows, Macitosh számítógépekre és Windows Mobile tenyérgépekre érhető el, a hivatalos honlap azonban ígér javás telefonokra és iPhone-ra telepíthető szoftvert is.

Bebikázott programok

Bár a Windows Vista már viszonylag jó gyorskeresővel érkezik, amivel akár programokat is elindíthatunk, a többség által használt XP-nek még igen lassú a keresője erre a célra. Mivel a Start menüben való keresgélés vagy akár a gyorsindítóra kattintás is lassú megoldás azok számára, akik két kezüket a billentyűzeten tartva dolgoznak - így kerülnek egy kategóriába programozók, titkárnők vagy akár újságírók - számtalan program készült a hiány betöltésére.

Forrás: [origo]
A Launchy megkeresi Ön helyett a programokat

Az egyszerű programindítóra vágyók számára jó választás lehet a Launchy: a beírt névrészleteknek megfelelő indítható alkalmazásokat listázza, amiket egy entert leütve el is indíthatja a felhasználó. Az egyszerű szabadforrású indítóban kényelmesn beállítható, hogy hol találja a szóbajöhető programok listáját, milyen alakban és milyen billentyűzetkombinációra jelenjen meg, és kiegészítőkkel is egyszerűen bővíthető. Az alap pluginkészlet csupán webes keresést, egyszerűbb számítási műveletek elvégzését és parancsok lefuttatésát teszi lehetővé, aki másra vágyik annak a szofver SourceForge-os oldalán érdemes szétnéznie.

Más megközelítéssel rendelkezik a Humanized Enso, ez hosszabb szövegeket, összetett parancsszavakat vár a felasználótól. Az így összerakott utasítások segítésével egyes fájlokat lehet a megadott programokkal megnyitni, ablakokat lehet maximalizálni, sőt a szoftverek bezárását is meg lehet oldani így. Az Enso pluginekkel nem bővíthető, mindösszesen egy remek angol helyesírás-ellenőrzőt lehet hozzáadni. Valószínűtlen, hogy a közeljövőben bővülne a választék, mert a fejlesztők a Firefox használhatóságának javításán dolgoznak.

Windows-ra is van dokk

Természetesen a Macintosh életérzést kedvelők számára is van szoftver válogatásunkban. A Rocketdock az OS X emblematikus dokkjához hasonlót varázsol az XP használók asztalára. A Vistásan áttetsző tálca pár alapértelmezett ikonnal érkezik, ám a felhasználó egyszerűen lecserélheti őket a számára fontos programokéra. A dokkra helyezett ikonokkal nem csupán a megfelelő programokat lehet elindítani, az ikonra húzott fájlokat meg is próbálja az adott programmal megnyitni, ami több fájl esetében kényelmesebb lehet mint a vad duplakattingatás.

Forrás: [origo]
Mac OS X-utánérzés Windowson: RocketDock

Alapértelmezés szerint be van kapcsolva az ikonok nagyítása, ami bár csillogós funkció, a kis felbontású XP-s ikonokkal egészen rosszul fest, javasoljuk ennek kikapcsolását. A program nem a pusztán billentyűzetet használók számára kevéssé kényelmes megoldás, viszont ez a gyorsindítók közül a legszebb.

FusionDesk

Egy produktivitásról szóló cikkből sem maradhat ki a tennivalólista-kezelő alkalmazás, hiszen ezek segítségével elkerülhető a teljes elhavazottság, nyomon lehet követni az egyes feladatok állását, sőt még az is megállapítható utólag, hogy az egyes tevékenységekkel körülbelül mennyi időt töltöttünk. A FusionDesk szoftver ingyenes Starter kiadása mindezekre kiválóan alkalmas, csupán a mobil eszközökkel és Outlookkal szinkronizálni vágyók, illetve a komolyabb biztonsági mentésre vágyó felhasználóknak ajánljuk a program fizetős változatát.

Forrás: [origo]
Tennivalók egy helyen: FusionDesk

A tennivalókat alapból könyvtárakba rendezheti a felhasználó, de nagyobb feladatkörökhöz létrehozat alkönyvtárakat is a projekt pontosabb követése érdekében. Az egyes tennivalók ráadásul címkézhetőek, megadható hozzájuk nyitó- és záróidőpont, sőt jegyzetek - például kapcsolódó linkek, résztvevő emberek email címei - is fűzhetőek hozzájuk. A FusionDesk felülete néhol eltér a Windowson megszokott megoldásoktól, például a menürendszere sem az ismert legördülő módszerrel működik, így egy kicsit szokni kell a használatát. A feladatok többfajta listázási módja, a kényelmes archiválási lehetőségek, és persze a program verhetetlen ára miatt, érdemes a figyelemre.

A hasonló tippeknek és hasznos programoknak komoly irodalma van a neten. Az angolul jól beszélők oldalak tucatjaiból válogathatnak, mi a minden területre kiterjedő Lifehacker-t és a webes munkára és annak megszervezésére koncentráló WebWorkerDaily-t ajánljuk. A magyar választék jóval szűkösebb, azonban a Lifovery blog jó választásnak bizonyulhat a Getting Things Done módszerrel és a hatékonyságnövelő szoftverekkel most ismerkedők számára.