Van der Sar és Van Basten keserű búcsúja

Vágólapra másolva!
Szomorúan búcsúzik a válogatottságtól Edwin van der Sar, a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében az oroszokkal szemben alulmaradt hollandok kapusa. A 37 éves hálóőr már korábban bejelentette, hogy az osztrák-svájci közös rendezésű tornán szerepel utoljára a nemzeti együttesben, de vélhetően más befejezésre gondolt. Szintén vereséggel fejezte be - legalábbis egy időre - szövetségi kapitányi ténykedését a holland nemzeti együttes élén Marco Van Basten.
Vágólapra másolva!

Van der Sar 128 alkalommal lépett pályára a válogatottban. Az Európa-bajnokságok történetében - a francia Lilian Thurammal együtt - a legtöbb mérkőzést játszotta, 1996-tól 16 Eb-összecsapáson ölthette magára a nemzeti színű mezt.

Az oroszok elleni mérkőzést illetően úgy nyilatkozott, ezúttal egyáltalán nem volt felszabadult a játékuk. "Főleg az első félidőben tartottak nyomás alatt bennünket az oroszok. A hosszabbításban viszont úgy éreztem, továbbjuthatunk, ha eljutunk a tizenegyesekig."

Optimizmusát táplálhatta, hogy klubcsapata, a Manchester United május 21-én, a Bajnokok Ligája döntőjében az ő közreműködésével büntetőpárbajban nyert a Chelsea ellen.

Nemzetközi pályafutásáról szólva azt mondta, igazán élvezte, de elég volt. A Manchester Unitedben még egy évre szól a szerződése.

Az oroszoktól hosszabbításban elszenvedett 3-1-es vereséggel fejezte be - legalábbis egy időre - szövetségi kapitányi ténykedését a holland nemzeti együttes élén Marco Van Basten.

A mindössze 43 éves szakvezető, aki 1988-ban Európa-bajnok volt, a jövőben az Ajax Amsterdam vezetőedzője lesz, a válogatott élén pedig Bert van Marwijk váltja őt.

Van Basten két részre osztotta 2004 nyarától tartó kapitányi ténykedést. "Az első két évben nagyon jól szerepeltünk a világbajnoki selejtezőkben, majd túljutottunk a halálcsoporton, de a nyolcaddöntőben kikaptunk a portugáloktól. Az utóbbi két évben viszont szenvedtünk az Eb-selejtezőkön, ugyanakkor remekül szerepeltünk a csoportmeccseken a mostani tornán" - mondta a szombati negyeddöntő után, hozzátéve, meglepte őt, hogy játékosai fizikális problémákkal küszködtek az oroszok ellen.

"A csoporttalálkozókon lelkesen futballoztunk, de az oroszokkal szemben ennek nem már volt jele" - tette hozzá.

Csalódottan számoltak be holland médiumok internetes kiadásai a válogatott oroszokkal szembeni 3-1-es negyeddöntőbeli vereségéről, illetve ebből következő Európa-bajnoki búcsújáról.

"Az oranje álma megsemmisült Bázelben" - írta az Algemeen Dagblad.

"Az orosz válogatott becsomagolta az oranjét" - rögzítette szomorúan a Telegraaf, amely úgy foglalta össze a történteket, hogy "három szép csoportmérkőzés után az orosz csapat túlságosan erősnek bizonyult".

Forrás: EPA

Van Basten a holland kispadot az amszterdami Ajaxéra váltja

"Az oranje hitelét vesztette az oroszokkal szemben" - véli a NOS televízió internetes felületén olvasható cikk szerzője, aki szerint a holland válogatott korántsem volt olyan meggyőző, mint a világbajnok olaszok (3-0) és a vb-ezüstérmes franciák (4-1) elleni csoportmérkőzésen.

"A harcos oroszokkal szemben a holland csapat idegesnek, szorongónak tűnt, és túlságosan lassan játszott" - folytatódik az elemzés.

Az oroszok a hosszabbításban két gólt szerezve harcolták ki a továbbjutást.