Újra foltozni kell a Windows XP-t

Vágólapra másolva!
A Microsoft egyik, Bluetooth kezeléshez kapcsolódó júniusi hibajavítása részben hatástalannak bizonyult, ezért a Windows XP-t újra frissíteni kell.
Vágólapra másolva!

A Microsoft június 10-én összesen hét biztonsági közleményben számolt be a Windows operációs rendszerekben, illetve a különféle szoftvereiben kijavított sebezhetőségekről. Ezek közül három tájékoztató kritikus veszélyességű sérülékenységekről adott hírt. Az egyik ilyen biztonsági hiba a Windowson belüli Bluetooth kezelést érintette. A Microsoft közleménye szerint ez a sérülékenység a Windows XP valamint a Windows Vista operációs rendszerek esetében is megtalálható, ezért azok mielőbbi frissítését javasolta.

A kártékony kódok jogosulatlan távoli futtatására is felhasználható sebezhetőség javításába azonban hiba csúszott. A frissítésről ugyanis kiderült, hogy az a Windows XP SP2 valamint a Windows XP SP3 esetében nem szünteti meg teljes mértékben a sérülékenységet, így az részben hatástalan az esetleges támadásokkal szemben. Christopher Budd, a Microsoft Security Response Center (MSRC) szóvivője elmondta, hogy amint észrevették a rendellenességet azonnal megkezdték a vizsgálatokat.

Budd egyelőre csak annyit közölt, hogy még korai lenne megmondani a hibás javítások kiadásának pontos okát, de a jelenlegi álláspont szerint két, egymástól független emberi mulasztás, illetve tévedés okozta a problémákat. A szóvivő hozzátette, hogy amint lezárulnak a vizsgálatok meg fogják tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben a hasonló kellemetlenségek elkerülhetők legyenek.

A Microsoftnak már több olyan esete is volt, amikor egy hibajavítás hibajavítását kellett kiadni. Az egyik ilyen legutóbbi problémás frissítés az Excel egyik sebezhetőségét próbálta megszüntetni, de végül az a táblázatkezelőben - egyes esetekben fellépő - számítási rendellenességekhez vezetett.

A Microsoft javított frissítése a cég weboldaláról tölthető le, vagy az automatikus frissítési funkciók révén telepíthető.