Bővítené az EB az áfakedvezmények körét

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság júliusban javasolni fogja, engedjék az EU-tagállamokat kedvezményes áfát alkalmazni a termékek és szolgáltatások szélesebb körére, mondta a bizottság adóügyekért felelős tagja, Kovács László kedden.
Vágólapra másolva!

- Ennek az a célja, hogy a tagállamok rugalmasabban járhassanak el, a belső piac torzításának tényleges kockázata nélkül - mondta Kovács László az Európai Parlament képviselőinek.

Az EU-tagországok jelenleg egyedi, egyezményes kivételezés alapján alkalmazhatnak kedvezményes áfakulcsokat, ám a kivételezések (derogációk) egy része 2010 körül lejár, és a tagországok nemigen akarnak áfaemelést.

A készülő bizottsági javaslat szerint a kedvezményes áfa lehetősége az eddigieken felül kiterjedne a lakásszektor egészére, beleértve a felújítást, javítást és takarítást; az éttermekre és minden más étkeztető szolgáltatásra (catering); a kertészetre, az általános takarításra, vasalásra, mosásra; a személyes szolgáltatásokra: fodrászatra, kozmetikára; a csecsemőpelenkára; a hangos könyvekre és berendezésekre és a korlátozott képességűek fölszereléseire, részletezte az adóügyi biztos.

Nagy-Britannia és Franciaország kérése ellenére nem lesznek a listán hatékony energia-felhasználó termékek, például villanyégők, tette hozzá.