Változhatnak a netcímek: bármi jöhet a pont után

Vágólapra másolva!
Az internet történetének legnagyobb szabású reformját indíthatja el a hétfőn kezdődött párizsi közgyűlésén az ICANN, az internetcímeket, domainvégződéseket felügyelő nemzetközi szervezet.
Vágólapra másolva!

A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű domain nevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés - például .com, .org vagy egy országdomain, mint a .hu - szerepelhet. A három év alatt előkészített javaslat szerint 2009-től egészen hétköznapi szavak, helyiségnevek vagy éppen tulajdonnevek is állhatnak majd az eddigi végződések helyett (például .bank, .etterem, .budapest vagy .kossuthlajos).

"Így szabadon kifejezheti az identitását az interneten mindenki és minden közösség, csoport, vagy üzleti vállalkozás is. Olyan ez, mint a nyugat meghódítása a 19. századi Egyesült Államokban; új területeket nyitunk meg, amelyből az emberek szabadon foglalhatnak maguknak és elkezdhetik használni, amire csak akarják" - mondta Paul Twomey, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ügyvezető igazgatója.

A reformterv kidolgozói a latin ábécé dominanciáját is megszüntetnék; jövőre szabadon lehet majd használni a cirill vagy éppen a héber ábécé betűit az internetcímekben, ha a javaslatot elfogadja a kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet éves közgyűlése, amelyre 130 országból összesen 1300 küldött érkezett Párizsba.