Mérsékelték az Exxon büntetését

Vágólapra másolva!
Az amerikai legfelsőbb bíróság 2,5 milliárdról félmilliárd dollárra mérsékelte szerdán azt a büntető jellegű kártérítést, amelyet az Exxon Mobil vállalatra korábban kiszabtak az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófájáért.
Vágólapra másolva!

Az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájának károsultjai jogosultak a kártérítésre, de nem akkora összegben, amekkoráról egy szövetségi fellebbviteli bíróság korábban döntött. A testület a kártérítést egészen pontosan 507,5 millió dollárban állapította meg.

A környezeti katasztrófa 1989 márciusában következett be: Alaszka partjainál zátonyra futott és elsüllyedt az Exxon Valdez tankhajó. Az Alaszkai-öböl északi részén, a Prince William tengerszorosnál történt balesetben 42 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe, mintegy 2 ezer négyzetkilométernyi tengerfelületet borítva be. A partvonal 1930 kilométernyi szakasza beszennyeződött, tengeri emlősök és madarak százezrei pusztultak el.

A kártérítés összegét először 5 milliárd dollárban állapította meg 1994-ben egy alaszkai bíró, ezt egy szövetségi fellebbviteli bíróság később a felére csökkentette. David Souter bíró szerdán azt írta a testület nevében, hogy a kártérítés nem haladhatja meg azt az összeget, amelyet a vállalat már kifizetett az áldozatoknak, vagyis nagyjából 500 millió dollárt.

A 9 tagú legfelsőbb bíróság 5-3 arányú döntést hozott; a bírák egyike, Sanuel Alito nem szavazott, mert Exxon-részvényei vannak. A félmilliárd dolláros büntetés azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 33 ezer alaszkai lakost fejenként 15 ezer dollárnyi kártérítés illet meg.