Gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Jelentős árfolyamerősödés után kissé gyengült a forint csütörtökön a bankközi devizapiacon. Délután négy órakor 237,00/10 forinton jegyezték az eurót az előző délután 235,85/95 forintos jegyzés után, ami 0,5 százalékos forint gyengülésnek felel meg. Az euróárfolyam az európai nyitást megelőzően és nap közben is járt a 235 forint közelében, majd onnan folyamatosan emelkedett.
Vágólapra másolva!

A kereskedők nem neveztek meg különösebb okot a forint gyengülésére, eltekintve a meredek árfolyam erősödést szükségszerűen követő korrekciótól. A forint két hét alatt 248 forintos euróárfolyamtól egészen 235-ig erősödött, ami több mint öt százaléknak felel meg.

A nemzetközi devizapiacon az euró mintegy fél százalékkal 1,5740 körüli árfolyamra erősödött a dollárral szemben. A dollárt a budapesti bankköz kereskedelemben 150,65/85 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 151,20/30 forinttal.

A bankközi forintpiacon változatlan a helyzet: a likviditásbőség miatt tartja magát az alacsony, 7,50 százalékhoz simuló kamatszint.

Az ÁKK csütörtöki aukcióján Magas meghirdetési érték, jelentős túljegyzés, többletelfogadás és többletkibocsátás mellett jócskán csökkent a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozama. Az állampapírok másodpiacán a hosszabb lejáratokon 15-20 bázisponttal is csökkentek a hozamok, a rövidebb lejáratokon pedig ennél kevésbé.