Vágólapra másolva!
Dortmundban döntetlenekkel kezdődött meg a Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. Lékó Péter sötéttel az azeri Sahriyar Mamedgyarovval osztozott meg a ponton. Átmeneti gyalogáldozattal vált érdekessé a küzdelmük, de világos a lépésismétlést választotta. Remivel kezdett a nyolcszoros dortmundi győztes, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. A 8 fős mezőny legalacsonyabb értékszámú sakkozója, a német Jan Gustafsson a Grünfeld védelmű játszmában rabolt el fél pontot neves ellenfelétől. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk nem bírt a holland Loek Van Welyvel, lépésismétléssel ért véget a német Arkadij Naiditsch és az orosz Jan Neponjacsij érdekes csatája. A második játéknapon Lékó világos lesz Ivancsuk ellen.

Vlagyimir Kramnyik június 25-én ünnepelte 33. születésnapját. Moszkvában az Orosz Sakkszövetség ezen a napon megtartott elnökségi ülésén kijelölte a drezdai sakkolimpián résztvevő férfi válogatottat. Kramnyik az éltáblás, annak ellenére, hogy csak 12 nappal korábban fejeződik be az indiai világbajnok, Viswanathan Anand elleni bonni döntője.

Alekszander Morozevics, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk mellett újoncként Dmitrij Jakovenko még a csapatban. Moszkvai hír, hogy Kramnyik augusztus 18. és 28. között játszik a III. Tal-emlékversenyen, amelyre többek között meghívást kapott Lékó Péter, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az amerikai Gata Kamsky is.

A dortmundi szuperverseny négy remivel indult. Lékó Péter a Nimzoindiai védelemben mutatta meg, hogy elméletileg jól felkészült. Átmeneti gyalogáldozattal állította válaszút elé az azeri Sahriyar Mamedgyarovot, hogy vezért nyer-e bástya és tiszt ellenében, ahol a sötét haderő nagyon aktív lett volna. Mamedgyarov lépésismétléssel békésebb megoldást választott.

Meglepő megnyitással rukkolt ki az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. A nyolcszoros tornagyőztes Grülfeld védelmet játszott, a német Jan Gustafsson jó érzékkel a szinte fonalasan remihez vezető változat mellett döntött.

Értékes döntetlennel mutatkozott be a holland Loek van Wely. A szicíliai védelem scheveningeni-változatában csatázott az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, aki nem tudta feltörni sötét kellően megerősített állását. Ivancsuk 14.Bfd1 és 15.Vf2-es elképzelése nem hozta meg a remélt eredményt. Eredeti játékot láttunk a német Aekadij Naiditsch és a legfiatalabb résztvevő, a 17 éves orosz Jan Nepomnjacsij küzdelmében. Sötét királya középen rekedt, világos tisztáldozata csak lépésismétléses békekötéshez volt elég.

Az első forduló eredményei:
Jan Gustafsson (német, 2603) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) döntetlen (Grünfeld védelem, 29)
Arkadij Naiditsch (német, 2623) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2634) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Lékó Péter (magyar, 2741) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 24)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Loek van Wely (holland, 2676) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

A második forduló párosítása:
Kramnyik - Van Wely
Lékó - Ivancsuk
Nepomjacsij - Mamedgyarov
Gustafsson - Naiditsch