Javulhat az osztrák államháztartás

Vágólapra másolva!
A gyengülő konjunktúra ellenére az osztrák kormány 0,6 százalékos államháztartási hiánnyal számol az idén a GDP-hez képest, kevesebbel, mint eredetileg tervezte.
Vágólapra másolva!

A hétfőn közzétett szövetségi gazdasági jelentés abból indul ki, hogy az összdeficit 0,6 százalékra nő a tavalyi 0,5 százalékról, de kevesebb lesz a korábban gondolt 0,7 százaléknál. Eközben a közadósság a GDP 57,7 százalékára apad 2007-es 59,1 százalékról.

A kormány az Európai Bizottság tavaszi prognózisa alapján úgy becsüli, hogy a hazai össztermék (GDP) 2008-ban 2,2 százalékkal gyarapodik csak, a tavalyi 3,4 százalék után. A konjunktúra lanyhulása miatt az idén valószínűleg nem lesz valóra váltható az a cél, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében Ausztria leszorítsa az uniós ranglista harmadik helyéről Hollandiát. Az EU kimutatása szerint Ausztria a negyedik leggazdagabb állama az uniónak, Luxemburg, Írország és Hollandia után)

A jelentés "gazdasági és szociális kulcskérdésnek" minősítette az inflációval szembeni küzdelmet, és utalt arra, hogy az EU-bizottság jóslása szerint a drágulás évi átlagban 3 százalékra emelkedik Ausztriában a tavalyi 2,2 százalék helyett. Emlékeztetett arra, hogy az osztrák kormány - amely a nyersolaj világpiaci árának legkevesebb 35 százalékos növekedésével számol 2008-ban - indítványozta az élelmiszer- és olajárakkal való spekuláció uniós szinten való megfékezését. Hazai kezdeményezésként pedig az idénre felfüggesztette az illetékek inflációs kiigazítását, és tavaly decemberi szinten befagyasztotta a bérleti díjakat, az energia és az élelmiszerek terén pedig egyfelől szigorította az ármegfigyelést, másfelől olyan intézkedések bevezetését fontolgatja, amelyek serkentenék a versenyt.

A beszámoló szerint az adó- és illetékkvóta a 2007-es 41,9 százalékról 41,7-re csökken az idén. Az állami összbevételek valamelyest zsugorodnak, a tavalyi 69,46 milliárd euróról 66,91 milliárdra.

A kormány kiemelt területként kezeli és a korábbinál több pénzt szán fejlesztésre és kutatásra, oktatásra és képzésre, társadalombiztosításra, a családok támogatására és infrastruktúrára. A nyugdíjak terén 260 millió eurót tartalékolnak pótlólag a szociális biztonság szavatolására.

A jelentés közzététele alkalmából a tőzsdén rendezett sajtóértekezleten Alfred Gusenbauer szociáldemokrata (SPÖ) kancellár elvetette a nagykoalícióban részt vevő néppárt (ÖVP) kezdeményezését, hogy állami vállalatok privatizációjával javítsák a költségvetés helyzetét. Egyidejűleg figyelmeztetett arra, hogy a romló konjunktúra miatt növekedhet a munkanélküliség, az inflációs nyomás miatt pedig a reálkeresetek veszíthetnek az értékükből.

A két koalíciós partner eltérő gazdaságpolitikai felfogása tükröződött abban is, hogy míg a néppárti alkancellár-pénzügyminiszter, Wilhelm Molterer elsősorban a családok és a "teljesítményhordozók" (vállalkozók, magasabb jövedelmű rétegek) adójának csökkentését jelölte meg célként a 2010-re tervezett adóreform keretében, addig a kancellár a középosztályra helyezte a hangsúlyt, mert érvelése szerint az odatartozók terhének enyhítése járna a legnagyobb gazdasági haszonnal. Molterer állást foglalt az adórendszer egyszerűsítése mellett is.