Három brazil olvasóink Eb-csapatában

Vágólapra másolva!
Olvasóink a vasárnap befejeződött labdarúgó Európa-bajnokság minden egyes meccse után osztályzattal értékelhették a résztvevő futballistákat. A szavazatszámlálást befejeztük, s immáron világgá kürtölhető: az [origo] látogatói szerint a foci-Eb legjobb játékosa a döntőben gólt szerző spanyol Fernando Torres volt, megelőzve csapattársát, a csapatkapitány Iker Casillast, valamint a bronzérmes oroszok új sztárját, Andrej Arsavint. Az álomcsapatba három Brazíliából "importált" játékos is bekerült, négyen a Real Madridban szerepelnek, s heten immáron Eb-aranyérmesnek mondhatják magukat.
Vágólapra másolva!

"Látta a meccset, és tudja, ki volt a mezőny legjobbja? A balhátvéd bűnrosszul játszott, a bíró elvezette a meccset, a találkozó mégis élete legnagyobb élménye volt? Osztályozza a résztvevőket - egyetlen játékost, vagy akár 28-at, plusz a játékvezetőt és a mérkőzést is! Válassza ki a saját mércéje szerinti értékelést 1-10-ig, illetve - a mérkőzés esetében - 1-5-ig."

A szöveg minden bizonnyal ismerős olvasóink számára, akik a labdarúgó Európa-bajnokság minden egyes találkozója után fáradhatatlanul osztogatták az osztályzatokat, így az UEFA és az [origo] álomcsapata után itt az ideje, hogy közzétegyük látogatóink All Star-együttesét is.

Bár az Eb-n szerepelt csapatok egyik kedvenc taktikája a 4-5-1 volt (többek között a végső győztes spanyolok, az ezüstérmes németek és a csoportkörben villogó hollandok is ezt alkalmazták), mi nem leszünk ennyire szőrös szívűek a csatárokkal, és 3-4-3-ba formáljuk bele a játékosokat - az osztályzatok alapján ez a "taktikai módosítás" egyébként nagyon is indokolt, a csatárok és a középpályások ugyanis jócskán túlszárnyalták a védőket.

Kapusposzton nem volt vita, jóllehet a remekül védő holland Edwin Van der Sar 6,44-es átlagával jócskán megelőzte a többieket, ám volt egy nála még jobb hálóőr: a befutó Iker Casillas 6,61-es eredményével végül majdnem a torna játékosa címet is megkapta (a Real-kapus a döntő előtti napig az egész statisztikát vezető Andrej Arsavint lehajrázta, egy spanyol csapattársa azonban nála is jobb jegyeket kapott olvasóinktól, így az összesített játékoslistán végül "csak" második lett).

Érdemes kiemelni a hatos átlag fölött végzett olasz Gianluigi Buffont és az oroszok tehetségét, Igor Akinfejevet is, mindkét kapuvédő hibátlanul védett a tornán, ez előbbi játékos válogatottjának negyeddöntőt, utóbbinak érmet jelentett. Sereghajtó az Eb-címvédő görögök visszavonuló kapuvédője, Andonisz Nikopolidisz (5,13).

Forrás: MTI

Casillas - messze a legjobb kapus

A védőket nem kényeztették el jó osztályzatokkal az [origo]-olvasók, mindössze két hátvéd tudott a 6-os álomhatár fölé kúszni. Ettől függetlenül viszont teljesen életszerű, hogy az Eb-aranyérmes Sergio Ramos (6,38), Carles Puyol (6,07) duó mellett a portugál Pepe (5,9) teszi teljessé a háromtagú All Star-védelmet. A két spanyol játékos csapatba kerülését talán nem is kell indokolnunk (Ramos a támadásokból is kivette a részét, Puyol szokásos csupaszív játékkal rukkolt elő), Luis Felipe Scolari brazil tanítványa pedig a mostani Eb-n bizonyította, hogy érdemes volt őt honosítani, első válogatott gólját is a mostani tornán szerezte meg, de a Real Madrid-légiós védőmunkájára sem lehetett panasz.

Épphogy kimaradt az együttesből két másik spanyol (Carlos Marchena és Joan Capdevila), s érdekesség, hogy közel került a tűzhöz a szombathelyi születésű osztrák válogatott Garics György is, aki olvasóink szerint Gyenisz Kologyint és Philipp Lahmot megelőzve az Eb kilencedik legjobb védője volt. A leggyengébb láncszemnek a román Sorin Ghionea bizonyult, a hátvéd egy meccsen játszott, de azon is bűnrosszul (4,77).

Forrás: EPA

Wesley Sneijder megelőzte a spanyolokat a középpályán

A középpályán - hogy a leadott osztályzatok érvényesüljenek az All Star-csapatban - muszáj egy picit csalnunk, a középső középpályások ugyanis sokkal jobb pontátlagot értek el a szélsőknél, így előbbiek elfoglalták az egész fedezetsort.

Némi meglepetésre az első két helyen nem spanyol futballista található, olvasóink szerint a torna legjobb középpályása a holland Wesley Sneijder (6,47) volt. A Real Madrid labdarúgója valóban remekelt az oranjéban, gólt is szerzett, gólpasszt is adott, vezéregyéniség volt, ami ezúttal mégis csak negyeddöntőt ért a narancsmezeseknek.

A Barcától a Chelsea-be távozó Deco a portugál válogatott első két meccsén jól szerepelt (sokkal jobban, mint az elmúlt idényben a Barcelonában), sikere is azt sugallja, hogy a szurkolók imádják a brazilos technikával megáldott játékosokat - Pepéhez hasonlóan Deco is Brazíliában látta meg a napvilágot.

Aztán jöjjenek, jönnek a spanyolok! A 3-7. helyen csak Európa-bajnok játékos található, s a "szerencse" a Marcos Senna, Xavi Hérnandez duónak kedvezett. Micsoda véletlen, Senna (6,25) is brazil, Xavit (6,22) pedig az UEFA a minap az Eb legjobbjának választotta, olvasóink szakértelme tehát igencsak példás.

Cesc Fabregas, Anres Iniesta és David Silva bőven hat felett végzett, ám ez a középpályán kevés volt a csapatba kerüléshez. Meglepő, de jól szerepelt és átvitte még az álomhatárt a betliző franciák szélsője, Franck Ribéry.

A fináléban is szerepelt német labdarúgók még a közelébe se kerültek az All Star-csapatnak, "cserébe" viszont az egyik játékosuk begyűjtötte a cítromdíjat, a torna legrosszabbja az egy meccsen szerepelt David Odonkor lett 4,53-as átlagponttal.

Forrás: MTI

Arsavin a döntő előtt még élen állt

Nézzük a támadósort! Az oroszok 27 évesen felfedezett, támadó középpályásként és csatárként is bevethető játékosa, Andrej Arsavin szinte az utolsó pillanatig a legjobb statisztikával rendelkezett, ém a finálé után "beindultak" a spanyol játékosok (illetve az értük szorítók), és végül nem csak Iker Casillas, de Fernando Torres is megelőzte a Barcával összeboronált UEFA-kupa-győztest.

A döntő egyetlen gólját szerző Torres 6,68-cal végül a foci-Eb legjobbja lett, nem csoda, hogy a fináléban mutatott látványos és eredményes produkciójával elbűvölte olvasóinkat. Ékpárja (merthogy Arsavint a duó mögé küldjük a középpályások elé) nem meglepő módon a gólkirály David Villa lett. Mindössze két század választotta el a csapattagságtól Ruud Van Nistelrooyt, aki pedig csak két Eb-gólt szerzett holland színekben. A leggyengébb támadónak a román Marius Niculae (4,67) találtatott.

Olvasóink álomcsapata (3-4-2-1):
kapus: Casillas (spanyol, Real Madrid)
védők: Ramos (spanyol, Real Madrid), Puyol (spanyol, Barcelona), Pepe (portugál, Real Madrid)
középpályások: Sneijder (holland, Real Madrid), Deco (portugál, Barcelona/Chelsea), Senna (spanyol, Villarreal), Xavi (spanyol, Barcelona)
csatárok: Arsavin (orosz, Zenit), Torres (spanyol, Liverpool), Villa (spanyol, Valencia).