Már zsugorodik a világ ipari termelése

Vágólapra másolva!
A feldolgozóipari termelés értékének világszintű csökkenésére utal a JP Morgan által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-mutató (PMI). A jelenség az 1980-as évek elején tapasztalható olajválságra hasonlít, amikor az energiaárak emelkedése recesszióba küldött fejlett gazdaságú országokat is.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan által számított mutató a múlt hónapban a növekedés és a visszaesés határvonalát jelentő 50-es szint alá, 0,9 ponttal 49,5 pontra süllyedt az előző hónaphoz viszonyítva. A globális mutató 2003 júniusa óta először esett az 50-es választóvonal alá; akkoriban az Ázsiából kiindult atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) és az iraki háború kettős sokkja sújtotta a világgazdaságot, áll az elemzésben.

Az összetett globális ipari PMI mindegyik összetevője az 50-es határszint alatt volt a múlt hónapban, kivéve a beszerzési oldali árakét, amely igen meredek, és nagy ütemben tovább gyorsuló nagybani inflációt jelez, 76,3 pontról 80,1 pontra emelkedve. Ennek fő tényezője a példátlan olajár-emelkedés és annak másodlagos hatásai.

Súlyos recessziók jönnek?

A Lehman Brothers bankcsoport londoni befektetési részlegének e héten közölt összehasonlító kimutatása szerint most, hogy a nyersolaj hordója 140 dollár fölé drágult, a világgazdaság az idén a globális GDP-értéknek megint csaknem a 7 százalékát fogja olajra költeni, ugyanannyit, mint a 80-as évek eleji árrobbanás után, amikor 40 dollár felett jártak a nyersolaj-határidők. A ház londoni elemzői szerint amikor az olajszámla a globális GDP-érték 7 százalékára emelkedett a 80-as évek elején, azt súlyos recessziók követték a legfejlettebb gazdaságokban.