Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny harmadik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett a holland Loek van Welyvel. A vezérindiai védelmű partiban nagymesterünk gond nélkül egyenlített ki, és holtversenyes elsőként várja Vlagyimir Kramnyik elleni nagy rangadót. Az orosz exvilágbajnok a torna szenzációjaként kedvenc orosz huszárjátékban vereséget szenvedett a német Arkadij Naiditschtól. Váratlan ötlettel a 2005-ös tornagyőztes meglepte Kramnyikot, aki a kényszerből leadott vezéréért nem kapott elegendő ellenértéket. Pontosztozkodással zárult az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Jan Nepomnjacsij szicíliai védelmű összecsapása. "Elgyávult" az elméleti variban az azeri Sahriyar Mamedgyarov, lépésismétléssel remizett a német Jan Gustafssonnnal.

Megszületett a 36. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny első szenzációja. A rigai születésű, de már évek óta családjával Dortmundban élő Arkadij Naiditsch legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Az orosz exvilágbajnok sötéttel óvatos volt, nem vállalt szicíliai védelmű kalandot, hanem a kedvenc orosz huszárjátékot játszotta meg.

Az összecsapás a 19. lépésben vett érdekes fordulatot, Naiditsch minőséget áldozott, amit Kramnyik nem fogadott el, de királya kedvezőtlen helyzete miatt a 23. lépésben kénytelen volt leadni vezérét bástyáért és huszárért cserébe. A világos vezér uralta a táblát, sötétnek nem volt semmi ellenjátéka, a 42. lépés után Kramnyik kapitulált.

Lékó Péter a holland Loek van Welyvel a vezérindiai védelemben vívott elméleti párbajt, és sikerrel bizonyította sötét igazát. Lépésismétléssel ért véget összecsapásuk, ahogy az azeri Sahriyar Mamedgyarov és a német Jan Gustafsson partija is.

Meglepő volt, hogy világos az esélyes minőségáldozat után nem merte továbbjátszani a pozíciót. A versenysorozat másik újonca, az orosz Jan Nepomnjacsij is jól tartja magát. Korai remiajánlatát az ukrán Vaszilij Ivancsuk még visszautasította, de a 19. lépés után már maga kínálta a békekötést.

A 3. forduló eredményei:
Arkadij Naiditsch (német, 2623) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 42)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Jan Gustafsson (német, 2603) döntetlen (Félszláv védelem, 27)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2634) döntetlen (Szicíliai védelem, 19)
Loek van Wely (holland, 2676) - Lékó Péter (magyar, 2741) döntetlen (Vezérindiai védelem, 31)

A verseny állása:
1-2. Lékó Péter és Jan Gustafsson 2 pont
3-6. Sahriyar Mamedgyarov, Arkadij Naiditsch, Jan Nepomnjacsij és Vlagyimir Kramnyik 1,5
7-8. Loek van Wely és Vaszilij Ivancsuk 1

A 4. forduló párosítása:
Kramnyik - Lékó
Nepomjacsij - Van Wely
Gustafsson - Ivancsuk
Naiditsch - Mamedgyarov