Az orosz duma csökkenti az olaj adóját

Vágólapra másolva!
Az orosz parlament alsóháza, az állami duma pénteken jóváhagyta az olajágazat számára kulcsfontosságú adócsökkentési tervet, amelytől a stagnáló orosz olajtermelés megélénkülését remélik. A harmadik, végső olvasatban elfogadott dokumentum szerint csökken az olajra kivetett ásványkincs-kitermelési adó, és ez évente mintegy 5 milliárd dollárral emeli majd az olajcégek jövedelmeit.
Vágólapra másolva!

Az új törvény a nehezen hozzáférhető, gyér infrastruktúrájú területeken új olajmezők fejlesztését kezdeményező cégek számára is adókedvezményt helyez kilátásba.

Az idei év első öt hónapjában is még 0,2 százalékkal csökkent tavalyhoz képest az orosz olajtermelés. Tonnában számolva az idei első öt hónapban az olajtermelés 202,36 millió tonna volt, ami napi átlagban 9,758 millió hordónak felelt meg.

Orosz lapjelentések szerint az első negyedévben a vezető orosz olajtársaság, a Lukoil termelésének 3,3 százalékos csökkenése okozta elsősorban a visszaesést. Nem csupán Oroszországban termelt kevesebbet, hanem külföldön is. A lap szerint azonban a Gazprom olajtermelő vállalata sem tudta növelni termelését, már két éve képtelen erre. Ennek részben oka lehet a szibériai tartalékok apadása, de a kitermeléshez szükséges áramból sincs elég. A TNK-BP orosz-brit vegyes érdekeltség termelése 4,1 százalékkal csökkent a múlt év első negyedéhez képest, a Surgutneftgaz termelésében 1,6 százalékos mérséklődést mértek. Ez idő szerint a nagy olajtársaságok közül csak az állam tulajdonában lévő Rosneft nem küszködik termelési gondokkal.