Kiadják a YouTube-felhasználók adatait

Vágólapra másolva!
Megtudhatja a Viacom nevű szórakoztatóipari óriáscég, milyen videókat nézegetnek a YouTube felhasználói - így döntött egy amerikai bíróság a videómegosztó és a Google ellen folyó szerzői jogi per során. A Viacom azt állítja, csak a kalózkodás mértékének bizonyítására kellenek neki az adatok, az egyes emberek videónézési szokásaira nem kíváncsi. 
Vágólapra másolva!

Egy New York-i bíró arra kötelezte a Google-t, hogy adja ki a YouTube-felhasználók adatait a Viacomnak, a Paramount stúdió és az MTV tulajdonosának - számolt be róla a Reuters. A Viacom szerzői jogok miatt egymilliárd dollárra - 150 milliárd forintra - perli a két szolgáltatót. Ennek a pernek a részeként álltak elő az információkéréssel. A bírói döntés nyomán a Viacom megtudhatja a népszerű videómegosztó oldal felhasználóinak nevét, hogy milyen videókat néztek meg és az IP-címüket is.

A döntés ellen tiltakoztak a jogvédők, mert szerintük sérti a személyes adatok védelméhez való jogot. A Google és a YouTube képviselői azt ígérték: megpróbálják megoldani, hogy úgy teljesítsék a bírói utasítást a videók adatainak kiadásáról, hogy közben biztosítsák az azonosításra alkalmas személyes adatok védelmét is.

A Viacom azt állítja, hogy az ő kárára folyó kalózkodás bizonyításához van szüksége az adatokra, és nem érdeke beazonosítani az egyedi felhasználókat. A Google jogtanácsosa, Catherine Lacavera azt mondta: annak örül, hogy a bíró határt szabott a kutakodásnak, például nem engedélyezett hozzáférést a Viacomnak a YouTube keresési technológiájához, és a felhasználók privát videóihoz sem. A Google ügyvédei most azt szeretnék elérni, hogy a Viacom engedje meg a YouTube-nak az adatok anonimmá tételét.