Az angolok tartanak a Google kameráitól

Vágólapra másolva!
Már Európa utcáit is fotózzák a Google térképekhez panorámaképeket készítő autók, de a brit jogvédők aggódnak, hogy a felvételek személyiségi jogokat sértenek majd.
Vágólapra másolva!

A brit törvények szerint senkinek nem lehet felhasználni az arcképét kereskedelmi célra az érintett személy beleegyezése nélkül, a Google Street View (utcanézeti) képeken viszont jól kivehetőek a járókelők - érvel a Privacy International a BBC beszámolója szerint. Ez azonban csak az eredeti felvételekre igaz: a Google ugyanis újabban egy szoftver segítségével elhomályosítja a panorámaképeire kerülő arcokat.

A cég álláspontja szerint a technológia eredményesen működik, ám a jogvédő szervezet további információkat kért a Google-tól, és leszögezte, hogy szükség esetén a brit adatvédelmi biztoshoz fordul. A webes térképeken májusban mutatkozott be az arcokat elhomályosító szoftveres rutin a New Yorkról készült felvételeken, és azóta minden újonnan feltett panorámafotón alkalmazzák.

A Google európai terveiről csak annyit nyilatkozott, hogy "néhány" országban bevezetik a Street View-t a térképeken. Az internetezők korábban arról adtak hírt, hogy London mellett Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és Olaszországban is látták a fotókat készítő speciális autókat. Az első nyilvános európai utcanézet-tartalom a Google Tour de France-ra készült oldalán látható, ahol a kerékpárverseny útvonalán lehet virtuális túrát tenni.