Teszt: dizájnhangfal laptophoz

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Logitech laptop mellé szánt hangfalát, az Audiohubot: a sztereó hangszórók mellett még mélysugárzót is építettek bele, de vajon megéri-e az árát?
Vágólapra másolva!

Egyre többen vásárolnak laptopot, a számítógép tehát sokak számára mobil eszköz, a 3G és a HSDPA terjedésével már az internetet is magunkkal lehet cipelni. A winchesteren egy rakás film és zene fér el, már csak azt kell megoldani, miként lehetne a nyaralóban hallgatni is ezeket - hiszen a beépített hangfalak hangereje és minősége néhány kivételtől eltekintve nem túl jó. Kézenfekvő megoldásnak mutatkozik egy hordozható, kimondottan hordozható PC-hez tervezett hangfal megvásárlása - a Logitech Audiohubja épp egy ilyen termék, alaposan leteszteltük.

Csak PC-hez jó, csak konnektorról

A durván másfél-két kilós hangfal szemből leginkább egy pörölycápára hajaz, középen a mélysugárzó rése található, jobb- és baloldalt pedig egy-egy hangszóró kapott helyet. Ezeket egyébként egy olyan öt-öt centiméteres távolságig ki is lehet húzni mindkét irányba, így beállítható, hogy azok pont kilógjanak a monitor mögül, ahogyan azt a lenti fotón is látni.

Forrás: [origo]

Az Audiohubot kizárólag a számítógép USB-portján keresztül lehet a számítógéphez csatlakoztatni, ami előnyökkel, ám komoly hátrányokkal is bír. Pozitívuma, hogy semmiféle gerjedést, búgást vagy zúgást nem tapasztaltunk a hangfalt hallgatva, viszont hagyományos minijack-csatlakozás híján lehetetlen mondjuk mp3-, vagy DVD-lejátszóhoz, netán kistévéhez csatlakoztatni, pedig az egy hordozható kütyünél kifejezetten praktikus lenne. A másik hátrány, hogy a hangfal kizárólag a konnektor közelében használható, nem rendelkezik ugyanis akkumulátorral, az USB portról pedig nem képes elegendő áramot nyerni működéséhez.

Nem sokat kell állítgatni

Beüzemelése cserébe nem igényel túl nagy szakértelmet, az USB-kábel csatlakoztatása után (ehhez egy másfél méteres hosszabbító is jár a csomagban) gyakorlatilag rögtön használni lehet az eszközt, bekapcsolni a jobboldalán lévő tekerő benyomásával lehet, ez bekapcsolt állapotban világít is. Mac OS X-szel és Linuxszal is lehet használni a kütyüt, előbbi esetben egy minimális konfigurálásra is szükség van a rendszerbeállítások között.

Forrás: [origo]

Méreteihez képest jól szól

Az Audiohub előnye, hogy nem csupán sztereó, hanem 2.1-es hangzást biztosít, mivel egy mini mélysugárzót is tartalmaz: méreteihez képest jól szól még erősebb hangerő mellett is, de persze egy komolyabb sztereó rendszert így sem képes maga mögé utasítani, irodai, vagy a víkendházban történő zenehallgatáshoz, filmnézéshez bőven elegendő.

A Logitech Audiohubját 18-25 ezer forint körüli áron láttuk hazai árlistákon, ez az összeg kissé magasnak tűnik annak tükrében, hogy az eszközben még akkumulátor sincsen. Az USB-s csatlakozás a másik komoly negatívuma, mivel PC-n kívül nem lehet más eszközre, például egy videokamkorderre vagy iPodra rádugni. Ennek tükrében csak olyanoknak ajánlanánk a hangfalat, akik nagyon helyszűkében vannak, bár jobban belegondolva egy jó minőségű sztereó hangfalpár még így is komoly alternatíva marad, a kevésbé hordozható típusokból ugyanennyiért pedig már sokkal komolyabb PC-s hangfalszetteket is lehet vásárolni.