Mélyponton a gazdasági várakozások

Vágólapra másolva!
A múlt év decemberéhez képest jelentősen romlott az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése, az ezzel kapcsolatos lakossági várakozás. A KOPINT-TÁRKI Zrt. idei második negyed éves konjuktúrajelentése szerint a lkosság saját anyagi helyzetét egy árnyalattal jobbnak látják, mint tavaly év végén, de jövőbeli kilátásaik tekintetében lényegesen pesszimistábbak.
Vágólapra másolva!

Az ország gazdasági helyzetével és a saját anyagi helyzettel kapcsolatos lakossági várakozások 2008 tavaszára csak kicsit haladják meg a 2006 őszi zuhanást követő mély depressziót. Az ország gazdasági kilátásainak lakossági megítélése pedig korábban soha nem tapasztalt mélyponton van - derül ki a konjuktúrajelentéséből. A lakossági közhangulatot az aktuálpolitikai események és ezek kommunikációja jelentősen befolyásolják, ettől független trendszerű elmozdulás nem prognosztizálható.

A 2006 őszi zuhanást követően trendjében további lassú csökkenést mutatnak az adatok, rövid kis nyári és karácsony körüli enyhüléssel. Így 2008 tavaszára az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése minden korábban regisztrált mélypont alá süllyedt. Gyakorlatilag változatlan a saját anyagi helyzet megítélése. Saját anyagi helyzetét a magyar lakosság 2006 elejétől 2007 nyaráig egyre rosszabbnak ítélte. A múlt év nyarán a saját helyzetmegítélés romló tendenciája enyhe, statisztikai mértékben nem szignifikáns mértékű javulást mutatott, s ez a tendencia idén tavaszán is folytatódott.

Lényegesen rosszabbnak látja a lakosság az ország gazdasági kilátásait, mint negyed évvel korábban, de a visszaesést követően sem süllyedt a közhangulat a tavaly őszi mélypont szintjére. Az ország jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése, valamint a jövőbeli kilátások trendjei mindig azonos irányba mozdulnak el. A lakosság az ország gazdasági kilátásait ezzel együtt is folyamatosan - még a legrosszabb időkben is - jobbnak véli, mint a jelenlegi helyzetet. Az ország gazdasági kilátásait most a lakosság valamivel jobbnak látja, mint a 2006 őszi zuhanást követően, de lényegesen rosszabbnak, mint amilyennek a zuhanást megelőzően vélekedtek az ország gazdasági perspektíváiról.

A saját anyagi perspektívával és az ország gazdasági kilátásaival kapcsolatos lakossági várakozások között nem tapasztalható olyan nagy eltérés, mint a jelenlegi helyzet megítélésében. A lakosság most sokkal rosszabbnak látja a saját anyagi helyzetének közeljövőben várható alakulását, mint egy negyed évvel korábban, ez is felülről közelíti a 2006 ősszel kialakult szintet.