Akkumulátoros nyomtató piknikhez

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Canon hordozható fotónyomtatóját: a PIXMA iP100 mindössze két kilogramm, és száz év alatt sem fakulnak ki a vele készített fényképek a japánok szerint. De ki szeretne piknikezés közben nyomtatni?
Vágólapra másolva!

Külső kialakítás

A Canon PIXMA iP100 külső méreteit tekintve leginkább egy vaskos, A4-es méretű lexikonra hajaz (32x18x6 cm), amit a tervezők egy szürke, lekerekített műanyag dobozba zártak. A minimalista formavilágú nyomtató kinyitva természetesen jóval több helyet foglal el, de cserébe akár 50 darab lapot lehet tárolni benne, ami ekkora méretnél nem megszokott adat.

Az iP100 azonban nem csupán méretei miatt lehet ideális az utazóknak: a japán nyomtató akkumulátorról is képes üzemelni. A készülék hátoldalára csavarozható egy külön tokban az akku, így más áramforrás nélkül sem gond a nyomtatás.

Vezeték nélküli szabadság

A Canon printerhez kiegészítőként vásárolható egy Bluetooth egység, így laptopról kábelek nélkül lehet vele nyomtatni, de külön extrák nélkül kapcsolatot létesít az infravörös IrDA szabványt támogató mobiltelefonokkal is. A gyártó sajnos WiFi csatlakozót nem épített ebbe a készülékbe, így aki nem rendelkezik a fenti eszközökkel, kénytelen az USB porton keresztül használni a masinát.

Forrás: [origo]

Egyeseknek még előnyös lehet, hogy számítógép használata nélkül, az úgynevezett PictBridge technológiával felszerelt fényképezőkről akár közvetlenül is készíthetők nyomatok a készülékkel. Kártyaolvasót sajnos nem szereltek a gépbe, igaz, LCD képernyővel sem rendelkezik ez a típus.

Precíz nyomtatófej tartós tintával

A tavasszal bejelentett nyomtatóba egy továbbfejlesztett nyomtatófej került, amely az öttintás rendszerből érkező folyadékot 1 pikoliteres (0,000000000001 liter) cseppekben juttatja a papírra. A 9600 x 2400 dpi felbontással dolgozó, úgynevezett FINE nyomtatófejjel készített fényképeken ennek köszönhetően szabad szemmel gyakorlatilag eszrevehetetlen méretűek a cseppek, és valósághűek a színátmenetek.

A tintáról külön is érdemes szót ejteni, ugyanis a készülék a ChromaLife100 rendszert használja. Ennek lényege, hogy jó minőségű fotópapírt használva, és megfelelő körülmények között tárolva az elkészült képek 100 évig bírjak fakulás nélkül a fotóalbumban.

Forrás: [origo]

A PIXMA iP100 két tintapatront használ: az egyikben kizárólag fekete, a másikban pedig cián, magenta, sárga, illetve fekete található. Ez utóbbi ára megközelítőleg bruttó négyezer forint, és használattól függően körülbelül 50 darab fotó nyomtatására elegendő.

Használat

A Canon beüzemelése viszonylag egyszerű: a számítógéppel összekötve, majd a mellékelt CD-t a meghajtóba helyezve elindul a telepítés, és a szoftver Windows és Mac OS X operációs rendszer alatt egyaránt működik.

A fekete-fehér dokumentumok a kütyü méretéhez képest villámgyorsan készülnek el, körülbelül 20 A4-es lap az iP100 kapacitása percenként. Egy fotóminőségű, 10x15 centiméter méretű, szegély nélküli kép kinyomtatására pedig 50 másodpercet kell várni.

Forrás: [origo]

A mellékelt szoftver segítségével elrendezhetők a lapon a fényképek, de készíthetők percek alatt naptár, album, vagy névjegykártya is. Többféle sablon közül lehet választani, és azokat személyre szabni is egyszerű, így otthon készíthető szóróajándék az ismerősőknek: csak a spirálozást, illetve könyvkötést kell kreatívan megoldani.

Végszó

A Canon PIXMA iP100 kimondottan azoknak készült, akik szeretik azonnal papíron viszont látni a készített képeket. Az akkumulátorral is használható nyomtató viszonylag kis méretű, de ennek ellenére minőségére nem lehet panasz. Sajnos mindezért cserébe borsos árat kell fizetni az otthoni nyomtatókhoz képest: kiskereskedelmi ára bruttó 70 ezer forint körül mozog kábelek és papírok nélkül.

Egyeseknek előny lehet, hogy Bluetooth és infravörös technológiával akár vezeték nélkül is kommunikálhatnak a nyomtatóval, viszont wifi-csatolót és kártyaolvasót sem építettek bele.