Atomtámadással riogat egy új spam

Vágólapra másolva!
A Sophos biztonsági cég emberei szerdán fogták el az első olyan üzenetet, amely a harmadik világháború kitörésével riogatja az internetezőket.
Vágólapra másolva!

"Kitört a harmadik világháború", 20 000 amerikai katona Iránban", "Az amerikai hadsereg átlépte az iráni határt": ezekkel a rémhírekkel riogat a szakemberek által felderített kéretlen üzenet az e-mail fejlécében - adta hírül a Sophos. (Eredetiben: "Third World War has begun", "20,000 US Soldiers in Iran" és "US Army crossed Iran's borders", vagyis ezektől a subjectektől kell óvakodni).

Az üzenet szövegében található linkek egy olyan szájtra vezetnek, ahol egy felrobbanó atombombáról készült videofelvétel látható, és az amerikai zászlókkal díszített hazafias környezetben is olvasható a részletesen kifejtett csali-szöveg. Ezek szerint az atomrobbanásról készült felvételt egy amerikai katona készítette, aki 20 ezer társával együtt az Irán elleni hadműveletben vesz részt, kirobbantva a harmadik világháborút. Az üzenet végén a drámai hangvételű "Isten könyörüljön rajtunk" felirat olvasható.

A Sophos szakértői szerint a levél megnyitása még nem fenyeget fertőzéssel, viszont a benne található linkek lekattintása és az atombombás videó lejátszása már igen. Az oldalon egy káros Javascript-kód, míg a beágyazott videóban trójai szoftver rejtőzik. A cég szakértői szerint az üzentet készítői elsősorban azoknak az amerikaiaknak szánták, akiknek szerettei a Közel-Keleten szolgálnak, ezért ők meggondolatlanul reagálnak a hasonló rémhírekre, és megnyitják az üzenetet.