Félmilliárd euróval segíti az EU Koszovót

Vágólapra másolva!
Adományozó konferencia kezdődött Koszovó javára Brüsszelben, ahol az Európai Unió bejelentette, hogy félmilliárd euróval járul hozzá az ország társadalmi-gazdasági fejlesztéséhez és a munkahelyek megteremtéséhez, mivel a lakosság több mint 40 százaléka munkanélküli. Az egyes uniós tagországok külön felajánlást is tesznek.
Vágólapra másolva!

Az albán többségű, kétmillió lakosú Koszovó Szerbiától való függetlenséget februárban kiáltották ki és június 15-én lépett életbe alkotmánya. Eddig 43 állam ismerte el önállóságukat, azonban a Szerbia pártján álló oroszok kilátásba helyezték, hogy igyekeznek távol tartani az országot a nemzetközi szervezetektől.

Magyarország 300 millió forint erejéig nyújt támogatást Koszovónak okmányokat küldenek, az államigazgatási tisztviselők részére továbbképzést szerveznek, valamint mezőgazdasági, vízgazdálkodási és a kulturális örökség megőrzését célzó projektekben működnek közre- nyilatkoztaTomaj Dénes külügyminisztériumi főosztályvezető.

EU-s becslések szerint mintegy másfél milliárd euró (2,4 milliárd dollár) jöhet össze az adományozó értekezleten. A rendezvényre meghívták az EU tagországait, a kulcsfontosságú adományozókat, a nemzetközi pénzügyi intézményeket és ENSZ-ügynökségeket is. Az Egyesült Államok előzetesen 400 millió dollárt helyezett kilátásba. Dan Fried, európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint Washington nem csupán a gazdaságot ösztönző célokra adja a pénzt, hanem az állami intézmények - rendőrség, igazságszolgáltatás, minisztériumok - megerősítésére, valamint a koszovói államadósság kiegyenlítésére is. Koszovó ugyanis felajánlotta, hogy átveszi Szerbiától az államadósság rá jutó részét.

A konferencia résztvevői egyetértenek abban, hogy nagyon fontos lenne célszerűen felhasználni az adományokat, mivel az ország továbbra sem fejlődik a kívánt mértékben, annak ellenére, hogy 1999 óta mintegy 3 milliárd euró segélyt kapott.