Két-három érem az úszók célja Pekingben

Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség elnöksége szerdai ülésén véglegesíti a pekingi csapatot, s a szombaton véget ért országos bajnokság után Kiss László szövetségi kapitány harmincegy versenyző kiutazását javasolja. A szakvezető az olimpián két-három érmet remél.
Vágólapra másolva!

- Az országos bajnokság valamennyi napjára kiadtak egy "napi menüt", amelyben megtippelte az egyes számok dobogósait. Mennyire elégedett a saját teljesítményével? - kérdeztük Kiss Lászlót.
- Arra gondol, hogy a jóslataimból mennyi jött be? Egy két-mellényúlásom akadt, de hozzávetőleg kilencven százalékban jól tippeltem. Nem járok lóversenyre, de ha járnék, és ott annyi hármas befutót találnék el, mint most az ob-n, akkor gazdag ember lennék.

- Mit tart az országos bajnokság legnagyobb pozitívumának?
- Azt, hogy a versenyzők tizenhét felnőtt országos csúcsot értek el, és ezekből ráadásul kilenc a délelőtti döntőkben született. S ez azt vetíti előre, hogy Pekingben, ahol szintén reggel rendezik a döntőket, helyt tudunk majd állni. Erre a bajnokságra úgymond munkából jöttek a versenyzők, vannak, akik elérőbb tartanak a felkészülésben, mások még hátrébb, de a stabil válogatottaknak most nem is kellett kitenniük a lelküket. Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, hogy most több számban is indulhatnak, Cseh Laci, Gyurta Dani és Kovács Emese végigúszta az "étlapot", és még sorolhatnám a neveket. Mondhatjuk, hogy összességében egy jól sikerült országos bajnokságot láthattak a nézők.

- Az ob-n eldőlt, hogy legerősebb számunkban, a férfi négyszáz vegyesen Cseh László mellett Kis Gergő lesz a másik magyar induló. Azaz Kissel szemben Verrasztó Dávid elbukta a párharcot, és ő csapat nagy vesztese, hiszen ebben a számban ő is az első tíz között van a világranglistán. Mi lesz vele?
- Ő is jön az olimpiára, és a 4x200-as gyorsváltóban indul.

- Hány fős csapat indul az olimpián?
- A szerdai elnökségi ülésen harmincegy versenyző kiutazását javasolom, mindegyikük A vagy B szinttel rendelkezik, tehát jogosan kerülhetnek be az olimpiai csapatba, ám a végső verdiktet az elnökség mondja ki. Az mindenesetre különösen örömteli számomra, hogy olyan fiatalok is helyet kaphatnak a csapatban, akik az olimpia előtt még az ifjúsági Eb-n is részt vesznek, ők négyen vannak, az 1992-es születésű Bernek Péter pedig - aki az ob-n kétszáz gyorson B szintet úszott - úgy jöhet az olimpiára, hogy az ifi Eb-n nem is indulhat, mert a szabályok szerint oda túl fiatal. Az ő esete is példázza, hogy a Pekingben olyan csapatunk indul, amelyben három olimpia is benne van, ezért nagyon fontos, hogy most sokan tapasztalatot szerezzenek. Kis Gergő Athénban ott volt rutint szerezni, s lám, nyolcszáz gyorson azóta már felnőtt Európa-bajnok. Most pedig négyszáz vegyesen döntős és pontszerző lehet.

- Mi a cél Pekingben?
- Két-három érem megszerzése, valamint az athéni huszonegy pont túlszárnyalása. Cseh Laci kétszáz és négyszáz vegyesen egyaránt harmadik a világranglistán, s az első tízben van még Kovács Emese kétszáz pillangón, Hosszú Katinka négyszáz vegyesen, valamint az említett Kis Gergő négyszáz vegyesen, a rangsor alapján ők végezhetnek legelőrébb.