ÚMFT projekt az edelényi kastély felújítása

Vágólapra másolva!
Megvalósulhat végre a Borsod megyei Edelény kastélyának régóta tervezett felújítása: Edelényi Kastélysziget Turisztikai-Kulturális Központ elnevezéssel készült el az a kiemelt projekt, amelynek segítségével az L'Huillier-Coburg kastély és környezete 2,2 milliárd forintból újul meg, plusz 139 millió forint jut a park rekonstrukciójára - mondta az MTI-nek Gúr Nándor, a térség szocialista országgyűlési képviselője, a projekt gondozója.
Vágólapra másolva!

Mint fogalmazott, két éve dolgoznak a programon, amely "messze túlnyúlik az épület felújításán, vagy a városon". Ez a térség számára meghatározó fejlesztés - szögezte le Gúr Nándor.

Edelény és a Bódva-völgye a világörökség részét képező aggteleki karsztvidék "előszobája". A kastély felújításával munkahelyek teremtődnek, felélénkülhet a térségben a turizmus, így kitörési pontja lehet az egyébként is hátrányos helyzetben lévő területnek - mutatott rá a képviselő.

A kastély jelenleg a Magyar Állam tulajdonában és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében van. A kastély tervezőjének Giovanni Battista Carlone egri püspöki építészt tartják. A kastély hét helyiségében rokokó falfestmények maradtak fenn. Az együttest egykor francia jellegű barokk kert vette körül - fűzte hozzá.

Gúr Nándor hangsúlyozta: az edelényi műemlék Észak-Magyarország Festetics-kastélya. Számos funkcióval szeretnék megtölteni, hogy vonzóvá tegyék a látogatók számára.

Otthont adhat múzeumként kiállításoknak, kulturális centrumnak, könyvtárnak, de lehet benne házasságkötő terem, kávézó, szervezhetnek koncerteket, konferenciákat, a falai között kialakíthatnak fényképész műtermet, vendégszobákat, és gondolniuk kell a bor- és a lovas-turizmusra, s magától értetődően Aggtelek, Jósvafő, valamint Szendrő és Tornakápolna közelségére - sorolta a példákat.

Közölte, hogy a munkálatokat jövőre megkezdik, és a tervek szerint 2011-re megújul és megszépül az edelényi L'Huillier-Coburg kastély és parkja.

A kormány 11 másik projekttel együtt javasolta a kastély rekonstrukciójának kiemelését az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.