Vágólapra másolva!
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 májusában 2,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,7 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első öt hónapjában 6,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában - áll a Központ Statisztikai Hivatal gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,7 százalékkal csökkent. 2008 első öt hónapjában az ipari export 10 százalékkal, májusban 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A májusi exportértékesítés hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel egyharmadát képviselő villamosgép, műszer gyártásának exportvolumene 2,4 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás 2,6 százalékkal növelte külpiaci eladásait.Az ipar január-májusi belföldi értékesítése összességében 2,8 százalékkal nőtt, májusban 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az ipar hazai eladásainak emelkedéséhez elsősorban az energiaszektor járul hozzá: mivel a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás tevékenység belföldi értékesítése az elosztásra átvett (vásárolt) és továbbértékesített villamos energia, gáz, gőz és víz értékét is magában foglalja, a növekedés jelentős részét halmozódás okozza. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első öt hónapjában 0,6 százalékkal, májusban 3,7 százalékkal csökkentek.

2008 májusában a feldolgozóipar termelése az áprilisi kiugró növekedéssel (11,8 százalékos) szemben csupán 2,5 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva. A csekély súlyú bányászat kibocsátása 15,8 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásé 1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 40,5 százalékkal a közel 10 százalék súlyt képviselő kokszgyártás, kőolajfeldolgozás kibocsátása nőtt, ami elsősorban az igen alacsony bázis eredménye. Jelentősen, 10,6 százalékkal emelkedett a nem fém ásványi termék gyártása, nagyrészt a hazai eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

A feldolgozóipari termelés közel egyötödét kitevő járműgyártás termelése 2,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A feldolgozóipari termelés mintegy egynegyedét adó (legnagyobb súlyú) villamos gép, műszer gyártása az átlag alatt, 1,4 százalékkal nőtt. 16 hónapi folyamatos növekedés után idén májusban először csökkent a legkisebb súlyú bőrtermék, lábbeli gyártása (11,4 százalékkal), elsősorban az alág kivitelének visszaesése miatt.

A feldolgozóipari termelés egytizedét adó élelmiszer, ital és dohány gyártása 11,8 százalékkal visszaesett. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 28,3 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

2008 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 11,3 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 13,2 százalékkal, az új belföldi rendelések kisebb mértékben, 1,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány az előző év szintjén maradt.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öthónapjában 0,2 százalékos létszámcsökkenés mellett 7,2 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

Az első öt hónapban Magyarország hét területi egysége közül termeléscsökkenés csak a Dél-Alföldön (0,6 százalék) volt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés a Közép-Magyarország régióban (10,9 százalék) figyelhető meg