Vártnál nagyobb az euróövezeti infláció

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben júniusban minden várakozást meghaladva, átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán végleges adatként, megerősítve a június 30-án kiadott előzetes becslést. Ez a legújabb rekord a közös statisztika 1997-es bevezetése óta.
Vágólapra másolva!

Az elemzők 3,9 százalékos tizenkét havi drágulásra számítottak az első becslés megjelenése előtt.

A rosszabbodást előre jelezte, hogy Németországban a tizenkét havi infláció júniusban 3,4 százalékra gyorsult a májusi 3,1 százalékról EU-szabvány szerint számolva, a német szövetségi statisztikai hivatal szintén szerdai jelentése szerint.

Az euróövezetben májusban 3,7 százalékos - az előző csúcs -, áprilisban 3,3 százalékos, előtte márciusban 3,6 százalékos - az addigi rekord - volt a tizenkét havi infláció. Az ütem tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött.

Az energia-, az élelmiszer-, az alkohol- és a dohányárakat kiszűrő maginfláció júniusban 1,8 százalékos volt az euróövezetben tizenkét hónapra számolva, a májusi 1,7 százalék és az áprilisi 1,6 százalék után, ismét közelítve az EKB tűrésküszöbéhez. A tizenkét havi maginfláció legutóbb márciusban volt 2,0 százalékon.

Az egész EU-ban a tizenkét havi infláció júniusban átlagosan 4,3 százalékra gyorsult a májusi 4,0 százalékról és az áprilisi 3,6 százalékról. A legnagyobb volt Lettországban, júniusban 17,5 százalékos, a legkisebb Hollandiában, 2,3 százalékos.

Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról, rendre negyedéves összehasonlításban, illetve éves összehasonlításban 2,1 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 2,2 százalékról, közölték az EU statisztikai hivatalában a múlt héten második becslésként, kissé rontva a június 3-án kiadott első becslésen.

Az egész EU átlagában is 0,7 százalékra gyorsult 0,5 százalékról, illetve éves összehasonlításban 2,3 százalékra lassult 2,5 százalékról az átlagos GDP-növekedés.

Az EU statisztikai hivatalának becslése szerint az Egyesült Államok gazdasága az első negyedévben 2,5 százalékkal bővült, csakúgy, mint a tavalyi utolsó negyedévben, japáné viszont 1,3 százalékra lassult 1,4 százalékról, rendre éves összehasonlításban.

Elemzők a második negyedévről sokkal gyengébb eredményeket várnak. Erre intett június végén az Európai Központi Bank elnökének nyilatkozata is: szerinte az első negyedévi ugrás egyszeri tényezőknek volt köszönhető, és a tényleges irányzatról valóságosabb képet ad majd az első két negyedév "együttes szemlélése". Szerinte az első félévet bizonyára "nagy ingadozás" jellemezte.

Az EKB e hónap elején - a rekordról rekordra növekvő infláció miatt - negyed százalékponttal 4,25 százalékra emeltre alapkamatát, több mint egyéves szünet után folytatta a szigorítást, de sajtóértekezletén a bank elnöke értésre adta, hogy éppen a gazdasági növekedést érő aggodalmak miatt szigorítássorozatra nem kell számítani. Mindenesetre az év további folyamán már ez a kamatemelés is apaszthatja az euróövezeti gazdasági növekedés jó ideje szinte egyetlen finanszírozási forrását, a tavasszal még rekord ütemben bővült vállalati hitelezést. Ez utóbbinak is köszönhetően az euróövezetben a beruházások az első negyedévben 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a tavalyi utolsó negyedévi 3,1 százalékos éves ütemről gyorsulva. Az export az első negyedévben 5,5 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedévben 4,4 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Az import éves növekedése ettől elmaradva, 4,5 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 4,0 százalékról.

Az EKB 3,2-3,6 százalékos évi átlagos inflációt vár idén az euróövezetben; márciusban 2,6-3,2 százalékot, decemberben 2,0-3,0 százalékot jósolt erre az évre. Jövőre 1,8-3,0 százalékos évi átlagos inflációra számít, márciusban 1,5-2,7 százalékot valószínűsített a jövő évre.

Tavaly évi átlagban 2,6 százalékkal, 2006-ban 2,8 százalékkal - hatéves rekord ütemben - bővült az euróövezeti GDP.