Sok a hibája az új iPhone 3G-nek

Vágólapra másolva!
A PCWorld nevű amerikai számítástechnikai szaklap munkatársai letesztelték az új, 3G-s iPhone-t. Összesen tíz gyengeségre hívták fel a figyelmet, és ami meglepő: az agyonsztárolt divattelefon olyan kunsztoknak is híján van, amiket manapság belépőszintű készülékek is ismernek.
Vágólapra másolva!

A teszt során nem készült teljeskörű összevetés más mobiltelefonkészülékekkel, a lap munkatársai csak azokat a hiányosságokat sorolták fel, amelyek nekik feltűntek. A tíz darab tesztkészülék mindegyikéből hiányoztak azok a funkciók, amiket összeírtak, tehát nem csak egyetlen telefon hibájáról, hanem az új iPhone általános jellemzőiről van szó.

Nincs mms

A manapság egyik legalapvetőbbnek tűnő szolgáltatás, az mms-küldés lehetősége teljesen kimaradt a készülékből, pedig ilyesmit már a pártízezer forintos készülékek is tudnak, nemhogy egy több mint negyedmillióért vesztegetett divatcsoda. Az eredetileg kiadott 3G-s készülék levelezőszoftvere egy olyan hibával jelent meg, ami miatt egy e-mailnek csak egyetlen címzettje lehetett. Ezt utóbb orvosolták ugyan, de a szövegkijelölés, -másolás, -beillesztés funkciók még mindig hiányoznak a drága masinából.

Szintén az e-mailezéshez kapcsolódó hiányosság, hogy a PCWorld újságírói szerint a készülékkel csak egyetlen e-mail címet lehet figyelemmel kísérni, ha több címet akar valaki megnézni, egyenként, külön-külön kell bejelentkezni azokba. Az internetezésre alkalmasnak mondott készülék nem támogatja a flash lejátszását, így rengeteg népszerű internetes játék, valamint a videómegosztó portálok sem élvezhetők a készülékkel. A Youtube például kénytelen volt egy technikai fejlesztést végrehajtani, hogy a flash szempontjából béna kacsának számító iPhone-osok is élvezhessék a közösség által feltöltött videókat: ők ugyanis a flash helyett az Apple formátumában, mov fájlként tekinthetik meg a filmeket.

Nincs chat, nincs videó

A készülékben nincs chat-kliens, és bár az AOL Instant Messenger használatára van lehetőség, ez például Magyarországon kevésbé népszerű - az itt forgalombahozott készülékeknél nem sok haszna lesz, hiszen a többség az MSN-t, vagy a Google csevegőprogramjait használja. Az újságírók szóváteszik, hogy csak két megapixel a fényképezőgép felbontása, és videót sem lehet rögzíteni vele.

Az észrevételek egy része persze, lehet, hogy túlzó, hiszen két megapixel felbontás önmagában is igen sok mindenre elég, vélhetően chatelni sem akar mindenki mobiltelefonon keresztül, az viszont valóban szembetűnő, hogy egy ilyen drága, és pusztán a nevével divatossá vált készülék egyes funkcióit tekintve mennyivel alatta marad a jóval olcsóbb, talán kevésbé trendi telefonoknak.