Alaptőkét emel az RFV Nyrt.

Vágólapra másolva!
A tőzsdén is jegyzett Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. (RFV) augusztus 18-dikára összehívott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok nyilvános részvénykibocsátással az alaptőke felemeléséről döntenek - derül ki a BÉT honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési meghívóból.
Vágólapra másolva!

A napirenden az alapszabály módosítása szerepel azért, hogy az megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

Soós Csaba, az RFV egyik fő tulajdonosa, az igazgatóság elnöke július elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő néhány üzleti évben az RFV több tízmilliárd forint értékű energetikai beruházást tervez megvalósítani. A beruházások finanszírozását nagyobb részben bankhitelből és saját forrásból, kisebb részben alaptőke emelésből képzelik el.

Kedvező árfolyam esetén az alaptőkeemelés nyilvános kibocsátással a Budapesti Értéktőzsdén keresztül még idén ősszel megvalósulhat, de a tőkeemelés nagyságát Soós Csaba nem kívánta közölni.

Az energia-megtakarítással, hatékony energiaszolgáltatással és energiahatékonysági beruházásokkal, valamint azok finanszírozásával foglalkozó RFV új tevékenységbe, energiatermelésbe kezd. Az RFV 50 százalékos tulajdonában lévő RFV Galga Power System Kft. műanyag hulladékból állít elő fűtőolajat.

A saját fejlesztésű technológiával augusztusban kezdik meg a termelést. Az első berendezés évi 2600 tonna műanyag hulladékot semmisít meg, és ebből mintegy 1700 tonna fűtőolaj keletkezik. Az új üzletág eredménye 2009-ben az egy részvényre jutó nyereséget (EPS) - az esetleges támogatások nélkül számítva - 90 forinttal növeli. Ebben az évben, az új tevékenység várható profitja nélkül, az EPS 255 forint lesz.

Az RFV részvényeinek alig 1 százaléka a közkézhányad, a többi nagytulajdonosok kezében van.

Soós Csaba korábban az MTI kérdésére elmondta, hogy a tőzsdei likviditás növelésére a tulajdonosok részvényeik egy részének eladását tervezik, de eddig még nem érkezett megfelelő ajánlat.

A Budapesti Értéktőzsdén az RFV részvényének árfolyama 11 órakor 4100 forinton állt, 20 forinttal drágább volt az utolsó napi záró értéknél, de mindössze 1288 részvény cserélt gazdát.