Negyedik operátor pályázik a 450 MHz-es mobilinternet-szolgáltatásra?

Vágólapra másolva!
2008. július 16-án a Nemzeti Hírközlési Hatóság nyilvános meghallgatást tartott a magyarországi távközléspiaci verseny élénkítéséről, új hálózati és virtuális mobilszolgáltatók megjelenésének lehetőségéről.
Vágólapra másolva!

A több mint száz érdeklődő részvételével megtartott meghallgatáson az NHH részéről Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató helyettes és Simon Gyula, projektigazgató tartott előadást, majd a szolgáltatók képviselői fejtették ki véleményüket, mondták el észrevételeiket. Azt már régóta tudjuk, hogy egyetlen magyar szolgáltató képes mind a négy telekommunikációs szegmensben (tv, internet, mobil- és vezetékes telefon) szolgáltatást nyújtani, és versenytársai, a UPC és az Invitel mobilszolgáltatással még nem rendelkeznek. A UPC mobilos érdekeltségeiről egyelőre keveset tudni, de az Invitelről már lassan egy éve köztudott, hogy gondolkozik a "mobilitás" megvalósíthatóságában. Ez jelenthet egy virtuális mobil-szolgáltató (MVNO) piacra lépését, de jelenthet WiMAX-technológián alapuló vezeték nélküli mobilinternetet is.

Zsembery György, az Invitel marketingigazgatója , már többször tett olyan kijelentést, miszerint az Invitel keresi a megoldást a hatékony mobil adat- és hangszolgáltatásokra. Az tény, hogy az Invitel rendelkezik a megfelelő technológiai és pénzügyi háttérrel egy esetleges negyedik szolgáltatás elindítására. A HTCC tulajdonában lévő vég ugyanis a kezdetektől rendelkezik vezetékes telefonnal és ADSL internettel, a tavasz folyamán pedig a saját koncessziós területén lévő nagyvárosokban (szeged, Békéscsaba) elindította az IPTV-szolgáltatását is.

Aktív érdeklődést mutat a magyar MVNO-pletykák egyik leggyakoribb résztvevője a Telecom 4 is, amely lassan egy éve ostromolja a hatóságokat és a három magyar mobilszolgáltatót, hogy elindíthassa működését. Az alkalmanként fapados operátorként emlegetett Telecom 4 mind a GSM, az UMTS és a WiMAX területén is érdeklődi kegy lehetséges licensz ügyében. A Teleco m4 első sorban azokat az ár érzékeny ügyfeleket kívánja meghódítani, akik kifejezetten csak telefonálásra használják a mobiltelefonjukat és nem érdekeltek MMS, videotelefonálás vagy mobilinternet használatában.

Ami egy negyedik operátor megjelenését illeti, Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Mobile vezetője rámutatott: a verseny fő terepe a szélessávú mobilinternet lesz, amelynek további fejlődéséhez többek között valamennyi piaci szereplő érdekét figyelembe vevő hatékony és rugalmas spektrumgazdálkodásra van szükség. Winkler János minimális esélyét látja egy ilyen erős versenyhelyzetben egy negyedik szolgáltató megjelenésének. A hírközlési hatóságnak a negyedik mobilspektrum-csomagot 2004-ben nem sikerült értékesíteni, azóta a piaci helyzet egy negyedik szolgáltató piacra lépése szempontjából a helyzet nehezebb, hiszen a mobilpiac sokkal telítettebbé vált. A negyedik engedély kiadása azt jelentené, hogy a piacon levő mobilszolgáltatók számára megszűnne a lehetőség arra, hogy a 900 MHz-es sávban harmadik generációs mobil szélessávú technológiákat vezessenek be, mert megszűnne számukra a 900 MHz-es sávbővítési lehetőség.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a feljebb említett nyilvános meghallgatásról a hatóság összefoglalót készít és azt a meghallgatást követő 30 napon belül közzéteszi az interneten és hivatalos lapjában.