Egymilliárd eurós alap az uniós gazdáknak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság pénteken rendkívüli finanszírozási program keretében egymilliárd eurót javasolt a fejlődő országok mezőgazdasági termelőinek támogatására, tekintettel az élelmiszerek világpiaci árának emelkedésére - áll a bizottság közleményében.
Vágólapra másolva!

Az alap keretében a 2008. és 2009. évben, azaz két éven keresztül, összesen 1 milliárd euró áll rendelkezésre. Az alap az Európai Unió mezőgazdasági költségvetésének fel nem használt forrásait hasznosítaná.

A kedvezményezettek körét azok a leginkább rászoruló fejlődő országok alkotnák, amelyeket objektív kritériumok alapján választanának ki. A támogatás odaítélésekor elsőbbséget élveznének a mezőgazdasági alapanyagokhoz, például a műtrágyához és a vetőmaghoz való jobb hozzáférést elősegítő kínálati oldali intézkedések - valószínűleg hitel igénybe vételével -, valamint a mezőgazdasági termelési kapacitást javító biztonságiháló-intézkedések.

A támogatás kifizetése nemzetközi szervezetek - beleértve a regionális szervezeteket is - közreműködésével történik. A javaslat az együttdöntési eljárás hatálya alá tartozik. A Bizottság reméli, hogy a Tanács és a Bizottság novemberig meg tud egyezni, mert ezzel elkerülhető lenne, hogy 2008-ban pénzeszközök felhasználatlanul maradjanak és kárba vesszenek.