Dől a pénz Obama kampánykasszájába

Vágólapra másolva!
Rekordot döntött mindkét elnökjelölt kampánya júniusban: Barack Obama 52 millió, John McCain 22 millió dollár támogatást tudott begyűjteni. A két jelöltnek most nagyjából ugyanannyi pénze van, de a demokraták érzik inkább nyeregben magukat, az ingadozók mellett jelentős összegeket költenek a hagyományosan a republikánusokhra szavazó államokban is.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi szempontból remek hónapot zárt Barack Obama demokrata elnökjelölt, júniusban 52 millió dollár támogatást sikerült begyűjteni - jelentette be csütörtökön a kampány vezetése. Obama republikánus riválisa, John McCain ennek kevesebb, mint a felét, 22 millió dollárt tudott összeszedni, de ez szintén rekordnak számít.

Obama kampányának jelenleg 72 millió dollárja van, míg McCainnek és a Republikánus Nemzeti Bizottságnak összesen 95 milliója van. Hasonló összeggel, 92 millió dollárral számolhat Obama is, ha a saját pénzéhez hozzáadódik a Demokrata Nemzeti Bizottság kampányalapja.

A feltöltött kassza birtokában demokraták megengedhetik maguknak, hogy intenzív kampányt folytassanak hagyományosan republikánusokra szavazó, úgynevezett vörös államokban is. A CNN megbízásából készített felmérés szerint Obama 3,5 milliót költött Floridában, 1,8 milliót Virginiában, egy-egy milliót Észak-Karolinában és Indianában. Mindkét kampány jelentős összegeket költ az ingadozó, úgynevezett csatatér államok - Michigan, Ohio, Pennsylvania és Missouri - lakóinak meggyőzésére.

Obama június végén jelentette be, hogy nem kér állami finanszírozást elnöki kampányához. Ezzel több mint 80 millió dollár közpénzről mondott le, mert szerinte a rendszer rossz. A szenátor inkább az interneten kér néhánydolláros adományokat híveitől, ami a jelek szerint bevált, ráadásul semmi nem korlátozza a kampányköltések felső határát.