Vágólapra másolva!
Bielben, a 18-as kategóriájú szuperversenyen győzelemmel rajtolt a norvég Magnus Carlsen és az orosz Jevgenyij Alekszejev. A címvédő 17 éves Carlsen a vezérindiai védelem divatos változatában vívott elméleti párbajt a svájci Yannick Palletierrel. A bonyodalmak után leegyszerűsödött állásban kis előnye volt Magnusnak, ellenfele némi segítségével megnyerte az érdekes végjátékot. A torna újonca, Alekszejev a francia Etienne Bacrot ellen vezérszárnyi gyalogáttöréssel került döntő fölénybe. Örökös sakkal lett remi a kubai Leinier Dominguez és az amerikai Alekszander Oniscsuk játszmája. A második játéknapon a két győztes mérkőzik meg egymással, Alekszejevé a kezdés joga.

A tavalyi viadalon a 16 éves Magnus Carlsen a hetedik fordulóban biztos vezetés birtokában váratlanul világossal vereséget szenvedett a svájci Yannick Palletiertől. Könnyelműen gyalogot rabolt, tisztjét elfogták. Az idei verseny első játéknapján Magnus érdekes csatában visszavágott. A vezérindiai védelem divatos, 7.d5 gyalogáldozatos változatára láthatóan mindketten készültek, gyorsan lehúzták a megnyitást. A változatnak magyar vonatkozása is van, a tavalyi elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzésén Polgár Judit nem húzta meg a 18...Hc2-öt az orosz Jevgenyj Barejev ellen. Pelletier nem fogadta el a felkínált minőségáldozatot, a bonyodalmakat kicsit hátrányosabb állással megúszta, jó darabig nagyon pontosan védekezett. Az első időkontroll után gyalogot áldozott, a különböző színű futós végjátékot reminek gondolta, de Carlsen királyának és futójának összjátéka végül eldöntötte a partit.

A francia Etienne Bacrot a szláv védelem nagy specialistájának számít, az orosz Jevgenyij Alekszejev ellen óvatosabb felépítést választott. A centrumfeszültség megszűnése után világos szabad kezet kapott vezérszárnyi akciójához. Bacrot nem talált ellenjátékot, gyalogáttöréssel Alekszejev szabadgyalogot képzett, döntő fölénybe került. A kubai Leinier Dominguez és az amerikai Alekszander Oniscsuk spanyol megnyitású ütközete örökös sakkal zárult.

Az első forduló eredményei:
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2708) - Etienne Bacrot (francia, 2691) 1 - 0 (Szláv védelem, 43)
Magnus Carlsen (norvég, 2775) - Yannick Pelletier (svájci, 2569) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 64)
Leinier Dominguez (kubai, 2708) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2670) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)

A 2. forduló párosítása:
Bacrot - Oniscsuk
Pelletier - Dominguez
Alekszejev - Carlsen