Duplázódtak az árak a prágai áramtőzsdén

Vágólapra másolva!
Megduplázódott az áram ára egy év alatt a prágai energetikai tőzsdén (PXE) - közölte a hét végén a tőzsde honlapja. A prágai energetikai tőzsdén tavaly június 17-én indult meg az üzletelés.
Vágólapra másolva!

Egy megawattórányi áram ára egy éve mintegy 40 euró körül mozgott, míg az egyéves évforduló idején az ár megközelítette a 90 eurót. A tőzsde működésének első éve alatt összesen 44 terrawattóra áramot adtak el, több mint 2,5 milliárd euró értékben.

Az áram tőzsdei ára bizonyos késéssel jelenik meg a felhasználói árakban. Korábban Csehországban évi egy aukcióval az egész következő évre meghatározták az áram árát. A jelenlegi rendszert a szakértők és a gazdasági sajtó átlátszónak és a kereslet és a kínálat alakulásához jobban hozzáigazítottnak tekinti. Az árakat a kereslet és a kínálat alakítja.

Más európai országok energetikai tőzsdéjével összehasonlítva a prágai jól áll. "A prágai energetikai tőzsdén forgalmazzák a csehországi piacon eladott áram mintegy 30 százalékát. Németországban ez az arány mintegy 20 százalék" - állítja Jirí Kovár, a prágai energetikai tőzsde kommunikációért felelős igazgatója.

A csehországi áramárakat jelenleg már a prágai energetikai tőzsdén határozzák meg. Egy megawattóra áram nagykereskedelmi ára a januári 60 euróról június végére majdnem 90 euróra emelkedett. Ezt a meredek áremelkedést a jövő évben a csehországi fogyasztók is megérzik.

"Várható, hogy a jövő évben a lakossági áramárak mintegy 15 százalékkal emelkednek" - fejtette ki az E15 gazdasági napilapban Jakub Zidon, a Ceská sporitelna elemzője. A csehországi áramár nagyarányú emelése mögött leginkább a feketeszén árának idei megugrása áll - véli Zidon.