Távoli videó készült a Föld-Hold-rendszerről

Vágólapra másolva!
A Deep Impact-űrszonda 50 millió kilométerről örökítette meg, amint Holdunk elhalad a Föld előtt. 
Vágólapra másolva!

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Deep Impact sikeres küldetése, a Tempel-1 üstökös meglátogatása után újabb feladatot kapott: exobolygókat keres más csillagok körül. A földi légkörön kívül keringő űreszköz detektora ugyanis pontosabban képes egy-egy csillag fényességét meghatározni, mint akár egy nagyobb távcső bolygónk felszínéről. Ennek megfelelően a csillagok fényében olyan apró halványodásokat keres, amelyeket az előttük elhaladó bolygók váltanak ki.

Az ilyen fedésekhez kissé hasonló felvételeket a Föld-Hold rendszerről is rögzített a szonda, 50 millió kilométer távolságból. 24 órán keresztül, 15 percenként rögzített egy-egy képet, amelyekből a mellékelt animációt összeállították. A felvételeken jól látszanak a Föld kontinensei és a világtenger, emellett a Holdon is sejthető néhány felszíni részlet. Felismerhető továbbá az óceánokon megcsillanó napfény is.

A filmen úgy tűnhet, hogy a Hold meglepően nagy távolságot tesz meg a felvétel időtartama, egyetlen földi nap alatt. A jelenség azonban csak látszólagos: Holdunk a távolból szemlélve 27,3 nap alatt kerüli meg a Földet. Eszerint egy földi nap alatt 360/27,3, azaz közel 13 fokot megy a pályáján. A külső megfigyelő tehát nagy távolságból viszonylag gyorsnak láthatja a Hold mozgását a háttérben mutatkozó Földhöz képest.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PRA9i67q7cPImcA3

A Hold elhalad a Föld előtt a Deep Impact-szondáról nézve (Donald J. Lindler, Sigma Space Corporation/GSFC; EPOCh/DIXI Science Teams)

A felvételek elemzése a távoli planéták kutatásában is segít: a Hold kitakarta a Földről visszavert sugárzás egy részét. Ennek tanulmányozása alapján elméletileg a kontinensek és az óceánok területének arányára is következtetni lehet - igaz, a módszer finomításán még sokat kell dolgozni. A Deep Impact infravörös felvételei elméletileg a növényzet spektrális jellemzőinek durva közelítésében is segítenek, ami szintén szolgálhat új ismeretekkel az exobolygók kutatásában.

A Deep Impact 2010 novemberében a Hartley-2 üstökössel találkozik, és részletes felvételeket készít a felszínéről.