Jachtkikötőt építenek Győrben

Vágólapra másolva!
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság jóváhagyta azt a többmilliárdos beruházási programot, amelynek keretében három vitorláskikötő épülhet Győrben - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb, akár 300-350 vízi jármű befogadására alkalmas kikötő az Audi-gyár közelében, az úgynevezett Iparcsatornán, a Mosoni-Duna torkolatánál készülhet el. A különböző kiszolgáló létesítmények mellett a parton motel, éttermek és bevásárlóközpont, valamint egy tízhektáros területen luxuslakópark épül. Az Iparcsatornán egy strandot is kialakítanak.

A helyhatóság várhatóan már nyáron pályázatot ír ki a beruházás megvalósítására, illetve a kikötő működtetésére. Az építkezés a tervek szerint jövő tavasszal kezdődik és 2010-ben fejeződik be.

Az önkormányzat már korábban döntött arról, hogy a városrehabilitációs program keretében a Mosoni-Duna belvárosi szakaszán legalább két kisebb kikötő is felépülhet - mondta a Kisalföldnek korábban Révi Zsolt, Győr főépítésze. Az egyiket a Holt-Rábca és a Mosoni-Duna torkolatánál, a pinnyédi híd közelében, a másikat pedig a Kossuth és a Petőfi híd között, várhatóan a hamarosan megszépülő Dunakapu tér közelében alakítják ki. Az utóbbi két kikötő elsősorban kisebb hajók, például motorcsónakok tárolására lesz alkalmas, de a városba érkező jachtok is megállhatnak majd rövidebb időre.

A teljes programnak lökés adott, hogy a közelmúltban eldőlt, hogy 2011-ig elkészül az a gönyűi torkolati mű, amely egész éven képes lesz stabilizálni a Mosoni-Duna vízszintjét. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon pedig már készülnek annak az árvízi kapunak a tervei, amely szabályozza az Iparcsatorna vízszintjét.

A kikötőfejlesztési programokkal párhuzamosan kiépítik a védműveket és rehabilitálják a parti területeket is - mondta a főépítész. A teljes beruházási program értéke meghaladja a 30 milliárd forintot - tájékoztat a Napi Gazdaság.