Kartell jöhet létre a gázpiacon

Vágólapra másolva!
 Az orosz elnök lehetségesnek tartja gázkartell alakítását a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) mintájára.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev szerint - aki a venezuelai elnökkel tárgyalt Moszkvában - "hiba lenne a problémát megoldottnak nyilvánítani". Több javaslat van az úgynevezett gáz-OPEC megalakítására, de döntés még nem született.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom alelnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy "a gázexportőrök nem tudnak afféle gáz-OPEC-et létrehozni, mert a gázpiac hosszú távú szerződésekkel és lekötött szállításokkal működik". - Lehetetlen gáz-OPEC-et alapítani most, és lehetetlen lesz a jövőben is, ennek ellenére a gáztermelő országoknak joguk van találkozni és megvédeni érdekeiket - mondta.

A várakozásoknak megfelelően, tavaly áprilisban egyelőre nem is sikerült a nemzetközi gázkartell (az úgynevezett "gáz-OPEC") megalakítása a Gázexportáló Országok Fórumán, az Öböl menti Katarban. A tanácskozáson elfogadott kommüniké szerint annyit értek el, hogy magas rangú bizottságot alakítanak, amelynek elnöke Oroszország, a következő, 2008-as miniszteri találkozó vendéglátó országa. A bizottság átfogó tervet dolgoz ki a fórum jövőbeni fejlesztésére vonatkozóan.

A Gázexportáló Országok Fórumát először 2001-ben hívták össze, az informális csoport kartellé alakításának gondolatát az iráni vezetés vetette föl még tavaly januárban. Az ötlet aggodalmat kelt az orosz gázszállításokra erősen ráutalt Európában, valamint az Egyesült Államokban is. Európa gázszükségletének hozzávetőleg 30 százalékát szerzi be Oroszországból, és 10 százalékát Algériából.

Oroszország rendelkezik a világ feltárt gázkészleteinek 30 százalékával. Az orosz termelés adja a világ gáztermelésének 20 százalékát, Irán a világ második legnagyobb gázkészlete felett rendelkezik. Oroszország a világ második legnagyobb olajtermelője is egyben, de nem tagja az OPEC-nek.

Szakértők szerint a nemzetközi gázkartell azért nem lenne működőképes, mert jelenleg világszerte a gázszállítási megállapodások háromnegyedét kétoldalú alapon kötik, az olajárak figyelembe vételével. Egy gázkartell ezeket az árakat nem tudná befolyásolni. - A gázárak igazi védelmezője az OPEC marad - jelentette ki a korábbi algériai energiaminiszter, aki szerint így a nagy gáztermelőknek - mint Algéria vagy Irán - érdekeiket az OPEC keretei között kell megvédeniük.

Szakértők emlékeztetnek, hogy a kőolajnak is csak kis része fordul meg a szabadpiacon, vagyis a New York-i árutőzsdén és a londoni ICE-jegyzésben, azonban a szerződéses szállítók is időről-időre a szabadpiaci árak alakulása szerint módosítják áraikat a különböző vevők számára. A földgáznak egyelőre alig van szabadpiaca, azonban ez változhat, amint például az ausztriai, baumgarteni elosztóra alapozott kereskedelmi platform beindul az OMV és a Gazprom üzemeltetésében.