Kisebb a kereslet, olcsóbb lesz az olaj

Vágólapra másolva!
A korábbi előrejelzéseknél jóval kisebb lesz az idén a világgazdaság olajkeresletének növekedési üteme, és így az olajárak is hamarosan fordulóponthoz érkeznek, jósolta szerdán az egyik vezető londoni befektetési csoport. Az olajpiaci fordulatot más nagy londoni házak is most már mind nagyobb biztonsággal valószínűsítik.
Vágólapra másolva!

A Lehman Brothers bankcsoport londoni befektetési részlegének energiapiaci elemzése szerint 2008-ban átlagosan 86,3 millió hordó lesz a globális napi olajkereslet, 790 ezer hordóval több, mint tavaly.

A ház felidézi, hogy a napi átlagos világkeresletre adott decemberi előrejelzése még 1,5 millió hordós idei növekedésről szólt.

A Lehman kiemeli, hogy most már a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint is csak 1,03 millió hordóval növekszik az idén a világgazdaság átlagos napi olajfogyasztása, jóllehet a szervezet az év elején még 2,11 millió hordós növekedéssel számolt 2008-ra.

A Lehman Brothers szerdai londoni prognózisa szerint a gyengülő keresleti összkép megerősíti a ház azon nézetét, hogy az olajárak fordulóponthoz közelednek. A cég iparági elemzői már az idei negyedik negyedévre is csak 110 dolláros, 2009 első negyedére pedig 90 dolláros hordónkénti átlagárat várnak a jelenlegi, 130 dollár körüli, és a nem sokkal korábbi, jóval 140 dollár feletti rekordok után.

Lassú az USA növekedése, így csökken a kereslet

Az elemzés szerint a magas árak és a lassuló gazdasági növekedés most már az Egyesült Államokban is hat a keresletre. Az amerikai autósok által összesen megtett úthossz az idén eddig 2,1 százalékkal csökkent, ahogy az átlagos kiskereskedelmi benzinár elérte a gallononkénti (3,78 liter) 4,10 dollárt.

Ráadásul az amerikaiak e rövidebb utakat is egyre gazdaságosabb kocsikkal teszik meg: a főleg városokban használt luxus-kisteherautók és sport-haszonjárművek (SUV) a szezonálisan kiigazított gépjármű-értékesítésnek már csak a 12-13 százalékát adják a tavaly mért 18 százalékos részesedés helyett, áll a Lehman Brothers szerdai londoni elemzésében.

A londoni elemzői közösségben egyre több olyan szakértői vélemény hallható, amelyek szerint az olajár - éppen az általa okozott gazdasági és keresleti gyengülés miatt - most már hamarosan lefelé indul.

Kisebbek az ázsiai támogatások is

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) - a City egyik vezető, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző és előrejelző intézete - legújabb negyedéves világgazdasági jelentésében azt jósolta, hogy 2009-ben a kínai GDP-növekedés az eddigi, 10 százalék feletti éves ütemekről 7,4 százalékra lassul, ahogy az idei nyári olimpiai játékok után a kínai kormány visszafogja az állami költekezést, és figyelmét az infláció megfékezésére fordítja.

A CEBR szerint ehhez járul, hogy az amerikai gazdaság 2008-ban és 2009-ben "gyakorlatilag nem fog növekedni": a ház az idei évre 0,6 százalékos, jövőre 0,7 százalékos egész éves amerikai GDP-reálnövekedéssel számol, és csak 2010-től vár élénkülést.

Mindez hűteni fogja valamelyest az energiahordozó- és nyersanyagpiacokat, és megvan a lehetőség arra, hogy az olajárak 2009 végéig akár 74 dollárig is csökkenjenek a CEBR előrejelzése szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, szintén nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza - által minap Londonban közzétett éves nyersanyagár-prognózisban is az állt, hogy jóllehet a harmadik negyedévi globális olajár-átlag még 140 dollár lesz, innentől azonban a cég már lefelé induló korrekciót vár, ahogy a globális kereslet gyengülése mind egyértelműbbé válik.

Az OECD-térség keresletének csökkenése már nyilvánvaló, és miután számos ázsiai ország a második negyedévben csökkentette a kiskereskedelmi üzemanyagárak támogatását, ennek hatása várhatóan még az idén visszafogja az ázsiai keresletet is, állt az EIU londoni előrejelzésében.

A cég által kidolgozott nyersolajár-index - amely az 1990-es 100-as bázison mérve jelenleg 538,7 százalékon jár - az új prognózis szerint 2009-ben 8,5 százalékkal csökkenni fog.