Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az Internetszolgáltatók Tanácsa az "olimpia" illetve "olimpiai" szavak domainként való regisztrációját. A jövőben csak a Magyar Olimpiai Bizottság hozzájárulásával lehet bejegyezni olimpiás internetcímet.
Vágólapra másolva!

Eddig szabadon lehetett, de most egy négy évvel ezelőtti törvényre hivatkozva már csak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jóváhagyásával lehet bejegyeztetni olyan domainnevet, amelyben szerepel az olimpia szó. A DomainABC című internetes szaklap szerint a hazai internetcímek adminisztrálását végző Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) a bejegyzési szándék vizsgálata nélkül fogja elutasítani azokat a regisztrációs kérelmeket, amelyekhez nem csatolták a MOB engedélyét.

Azt ugyanakkor nem sikerült kideríteniük a lap munkatársainak, hogy a MOB mi alapján ítéli meg a hozzákerülő kérelmeket, s erre vonatkozó szabályzatot sem találtak. A DomainABC-nek nyilatkozó ISZT-vezető, Martos Balázs jelezte: jelenleg körülbelül száz olyan internetcímet tartanak nyilván, melyek tartalmazzák az olimpia szót, ezeknek a jogosságát azonban nem kívánják felülvizsgálni.

A lap emlékeztet arra, hogy nem ismeretlen a gyakorlat a hazai domainregisztrációs szabályozásban: a bank, takarék(szövetkezet), hitelintézet vagy hitelszövetkezet szavak csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jóváhagyásával regisztrálható. Szintén hasonló a helyzet a Budapest szót tartalmazó internetcímekkel: ha cég regisztrálja, úgy a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását kell kérni.