Kevesebb állampapír került forgalomba

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) első félévi nettó állampapír kibocsátása a tervezett 730 milliárd forinttal szemben 699 milliárd forint volt, a második félévi nettó kibocsátási terv 442 milliárd forint - jelentette be Borbély László András vezérigazgató-helyettes az ÁKK csütörtöki budapesti tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás finanszírozásának első félévéről Borbély László András elmondta: a tervezett 800 milliárd forinttal szemben - a költségvetés javuló helyzete és az uniós transzferek gyorsabb lehívása nyomán - a finanszírozási igény 496 milliárd forintra csökkent, viszont a külső tényezők miatt a piaci helyzet kedvezőtlenebb volt, amely a másodlagos jelzálogpiaci válságra vezethető vissza.

A piaci folyamatok miatt az ÁKK megváltoztatta a korábban tervezett forint-deviza kibocsátás arányát. A teljes, 699 milliárd forintos nettó kibocsátáson belül a tervezett kétharmad forint, egyharmad deviza helyett fele-fele arányban történt a forint, illetve deviza kibocsátás.

A nettó forint kibocsátás összege 353 milliárd forintot tett ki, a nettó deviza kibocsátásé pedig 346 milliárd forint volt.

Az első félévben három devizakötvényt dobott piacra az ÁKK összesen 425 milliárd forint összegben: egy 1,5 milliárd eurós kötvényt, illetve két svájci frank kötvényt, 150 millió, illetve 200 millió svájci frank összegben - mondta a vezérigazgató-helyettes

A kibocsátás módosítását Borbély László András részben az indokolta, hogy a nemzetközi tőkepiac negatívan hatott a belföldi állampapírpiacra. Ezt a hatást felerősítette a magánnyugdíj-pénztárak portfolió átrendezési folyamata, amely az állampapírok súlyának csökkentését, illetve a részvények arányának növelését hozta magával.

Ebben az évben nettó alapon számítva várhatóan 400 milliárd forinttal csökken a magánnyugdíj-pénztárak állampapír portfóliója - felelte a vezérigazgató-helyettes az MTI kérdésére.

Az ÁKK elemzése azt mutatja, hogy ez a portfolió átrendezési folyamat már a múlt év utolsó negyedévében megindult, felgyorsulása az idei első negyedévre esett. Az idei első három hónapban a biztosítók és a magánnyugdíj-pénztárak portfoliójában lévő állampapírok állománya 83 milliárd forinttal csökkent, miközben az árfolyamveszteség 235 milliárd forintra rúgott.

Devizakötvényt bocsát ki az ÁKK

Az ÁKK második félévi deviza kibocsátása várhatóan 1,2 milliárd euró lesz - jelezte Szarvas Ferenc vezérigazgató.

"Az 1,2 milliárd euró kibocsátáson belül az Európai Beruházási Banktól (EIB) 500 millió euró hitelt kíván felvenni az ÁKK, elsősorban projekt-finanszírozásra, a fennmaradó összegre pedig több, kisebb összegű deviza kötvény kibocsátás nyomán tehet szert az intézmény" - felelte újságírói kérdésre Szarvas Ferenc.

Az ÁKK által kezelt államadósság a GDP 61 százaléka volt idén június végén, de ez a mutató nem azonos a maastrichti kritérium szerint elszámolhatóval, csak a szűkebben vett államadósságot, azaz az ÁKK adósságát foglalja magába - tette hozzá a vezérigazgató.