Az ICEG szerint gyorsul a növekedés

Vágólapra másolva!
Egyedül Magyarország és Románia gazdasági növekedése gyorsulhat az idén 2007-hez képest az Európai Unió új, kelet és közép-európai tagországai közül, ugyanakkor Magyarország - Észtországgal és Lettországgal - 2009-ig a növekedési rangsor sereghajtói közé fog tartozni, az ICEG European Center csütörtökön megjelent negyedéves előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság 2008-ban 2,1 százalékkal, 2009-ben pedig 3,2 százalékkal fog növekedni az ICEG szerint. Ez jelentősen elmarad az összehasonlításban résztvevő országok tavalyi 7 százalékos és az idei 4,6 százalékosra jósolt növekedési átlagától. Románia gazdasága az idén várhatóan 7,2 százalékkal bővül.

Magyarország gazdaságának bővülését elsősorban az export növekedésével és a költségvetési deficit sikeres csökkentésével magyarázza a kutató központ. A hiány az idén3,8 százalékra mérséklődik, 2009-ben 3,2 százalék lesz a GDP arányában. A hitelfelvétel lassulásától és a belföldi megtakarítások növekedésétől pedig a nemzetközi tőkepiacoknak való kitettség mérséklődését is várja Magyarországon az ICEG.

Az ICEG prognózisa szerint a gazdaság élénkülésének köszönhetően a munkanélküliségi ráta két év stagnálás után 0,4 százalékponttal 7 százalékra csökkenhet 2009-ben.

Az infláció csak Magyarországon mérséklődik az elemzésben szereplő országok közül 2008-ban. Az előrejelzések szerint a tavalyi 8 százalékról 6,4 százalékra lassul a drágulás az idén és 4,4 százalékra 2009-ben. A továbbra is magas - az országok átlagában az idén 8,5, jövőre pedig 6 százalékos - áremelkedési ráták miatt Szlovákián kívül az euró mindenki számára "a jövő homályába vész", fogalmaz az ICEG.

A gazdasági növekedés lassulásában ugyanakkor kedvező mellékhatásokat is lát az ICEG. A munkaerőhiány és a bérkövetelések csökkenésével ugyanis könnyebben letörhető a gazdasági teljesítményt jelentősen rontó infláció.