Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008. májusban 1,6 százalékkal, az első öt hónapban 2,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődött.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008. májusban a forgalom megközelítette az 515 milliárd, az első öt hónapban a 2.400 milliárd forintot.

Az első öt hónapban a vásárlások mintegy 53 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes árukat forgalmazó üzletekben valósult meg, a forgalom szerkezete évek óta ebbe az irányba rendeződik át.

A kiskereskedelmi termékforgalom volumene áprilisban - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 1,5 százalékkal, az első négy hónapban 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

Tavaly májusban a kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva 2,8 százalékkal, 2007. január-májusban 0,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A KSH közlése szerint a naptárhatástól megtisztított adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma 2008 első öt hónapjában 1,7 százalékkal, májusban 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Májusban az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek - hiper- és szupermarketek, vegyesboltok - forgalma 1,4 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,2 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi forgalmának volumene 0,5 százalékkal elmaradt az áprilisitól.

A gyógyszer és a ruházati cikkek forgalma nőtt

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első öt hónapban 3 százalékkal, májusban 1,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Májusban a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletek, valamint a textil-, ruházati és lábbeli üzletek változatlan áron számított forgalma meghaladta az előző év azonos hónapjának szintjét. A többi súlyponti tevékenységcsoport változatlan áras forgalma csökkent: a legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek eladásai estek vissza; az iparcikk jellegű vegyes, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletek változatlan áron számított forgalma csak kismértékben maradt el az előző év azonos szintjétől.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma májusban 0,1 százalékkal emelkedett az előző hónap szintjéhez képest.

Növekedés az EU-ban

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat gyorsbecslése szerint a naptárhatástól megtisztított adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. májusban az unió 27 tagállamában átlagosan 2 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjának szintjéhez képest.

A tagállamok közül a leggyorsabban Nagy-Britannia és Litvánia kiskereskedelmi forgalma bővült, ugyanakkor Magyarországon kívül még számos országban mértek csökkenést. A legnagyobb mértékű visszaesést Spanyolországban, Lettországban és Észtországban figyelték meg.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2008. májusban 1,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 0,8 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjától.